Încă din cele mai vechi timpuri, plantele medicinale au fost folosite ca tratamente naturale pentru diverse boli, inclusiv pentru infecții virale.

Datorită concentrației lor mari de compuși puternici, multe plante ajută la combaterea virusurilor și sunt folosite de unii practicieni ai medicinii.

În același timp, beneficiile unor plante medicinale sunt susținute doar de cateva cercetări stiintifice, așa că ar trebui să le luați cu atentie.

Iată 15 ierburi cu activitate antivirală puternică:

1. Oregano

Oregano este o plantă populară din familia mentei, fiind cunoscută pentru calitățile sale medicinale impresionante. Compușii săi printre care carvacrolul, ii conferă proprietăți antivirale.

Într-un studiu de laborator, atât uleiul de oregano cât și carvacrolul izolat au redus activitatea norovirusului murin (MNV) în decurs de 15 minute de la expunere (Sursa).

MNV este extrem de contagios și cauza principală a gripei stomacale la om. Este foarte asemănător cu norovirusul uman și este utilizat în studii științifice, deoarece norovirusul uman este notoriu dificil de crescut în setările de laborator (Sursa).

Uleiul de oregano și carvacrolul s-au dovedit, de asemenea, că prezintă activitate antivirală împotriva virusului herpes simplex tip 1 (HSV-1); rotavirus, o cauză frecventă de diaree la sugari și copii; și virusul sincțial respirator (RSV), care provoacă infecții respiratorii (Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3).

2. Salvia

De asemenea, un membru al familiei mentei, salvia este o plantă aromatică care a fost folosită de mult timp în medicina tradițională pentru tratarea infecțiilor virale (Sursa).

Proprietățile antivirale ale salviei sunt atribuite în cea mai mare parte compușilor numiți safficinolidă și salvie, care se găsesc în frunzele și tulpina plantei (Sursa).

Cercetările in laborator indică faptul că această plantă poate lupta cu virusul imunodeficienței umane de tip 1 (HIV-1), ceea ce poate duce la SIDA. Într-un studiu, extractul de salvie a inhibat în mod semnificativ activitatea HIV împiedicând virusul să intre în celulele țintă (Sursa).

Sage a fost, de asemenea, dovedit că combate HSV-1 și Indiana veziculovirus, care infectează animale de fermă ca cai, vaci și porci (Sursa 1, Sursa 2).

3. Busuiocul

Multe tipuri de busuioc, inclusiv soiurile dulci și sfinte, pot lupta cu anumite infecții virale.

De exemplu, un studiu de laborator a descoperit că extractele de busuioc dulce, incluzând compuși precum apigenina și acidul ursolic, au prezentat efecte puternice împotriva virusurilor herpetice, hepatitei B și enterovirusului (Sursa 1).

Busuiocul sfânt, cunoscut și sub numele de tulsi, s-a dovedit că crește imunitatea, ceea ce poate ajuta la combaterea infecțiilor virale.

Într-un studiu de 4 săptămâni la 24 de adulți sănătoși, suplimentând cu 300 mg de extract de busuioc sfânt au crescut semnificativ nivelurile de celule T ajutatoare și celule ucigașe naturale, ambele celule imune care ajută la protejarea și apărarea corpului de infecțiile virale (Sursa 1).

4. Fenicul

Feniculul este o plantă cu aromă de lemn dulce, care poate lupta împotriva anumitor virusuri.

Un studiu de laborator a arătat că extractul de fenicul a prezentat efecte antivirale puternice împotriva virusurilor herpetice și parainfluenza de tip 3 (PI-3), care provoacă infecții respiratorii la bovine (Sursa 1).

Ba mai mult, trans-anetolul, componenta principală a uleiului esențial de fenicul, a demonstrat efecte antivirale puternice împotriva virusurilor herpetice (Sursa 1).

Conform cercetărilor efectuate pe animale, feniculul poate, de asemenea, să îți stimuleze sistemul imunitar și să scadă inflamația, care de asemenea poate ajuta la combaterea infecțiilor virale (Sursa 1).

5. Usturoiul

Usturoiul este un remediu natural popular pentru o gamă largă de afecțiuni, inclusiv infecții virale.

Într-un studiu efectuat la 23 de adulți cu negi cauzate de papilomavirus uman (HPV), aplicarea extractului de usturoi pe zonele afectate de două ori pe zi a eliminat negi la toate după 1-2 săptămâni (Sursa 1, Sursa 2).

În plus, studii mai vechi de laborator notează că usturoiul poate avea activitate antivirală împotriva gripei A și B, HIV, HSV-1, pneumonie virală și rinovirus, care provoacă răceala comună. Cu toate acestea, cercetarea actuală lipsește (Sursa 1).

Studiile efectuate pe animale și in laborator indică faptul că usturoiul îmbunătățește răspunsul sistemului imunitar prin stimularea celulelor imune protectoare, care se pot proteja împotriva infecțiilor virale (Sursa 1).

6. Roinița

Roinița este o plantă care este folosită frecvent în ceaiuri și condimente. De asemenea, este sărbătorită pentru calitățile sale medicinale.

Extractul de roiniță este o sursă concentrată de uleiuri esențiale puternice și compuși vegetali care au activitate antivirală (Sursa 1).

Cercetările de laborator au arătat că are efecte antivirale împotriva gripei aviare (gripa aviară), virusurilor herpetice, HIV-1 și enterovirusului 71, care pot provoca infecții severe la sugari și copii (Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3, Sursa 4, Sursa 5).

7. Menta

Menta este cunoscută că are calități antivirale puternice și se adaugă în mod obișnuit la ceaiuri, extracte și tincturi menite să trateze în mod natural infecțiile virale.

Frunzele și uleiurile sale esențiale conțin componente active, inclusiv mentolul și acidul rosmarinic, care au activitate antivirală și antiinflamatoare (Sursa 1).

Într-un studiu de laborator, extractul de frunze de mentă a prezentat o activitate antivirale puternică împotriva virusului respirator sincytial (RSV) și a scăzut semnificativ nivelul compușilor inflamatori (Sursa 1).

8. Rozmarinul

Rozmarinul este frecvent utilizat în gătit, dar are, de asemenea, aplicații terapeutice datorită numeroșilor compuși ai plantelor, inclusiv acidul oleanolic (Sursa 1).

Acidul oleanolic a afișat activitate antivirală împotriva virusurilor herpetice, HIV, gripei și hepatitei în studiile efectuate la animale și in laborator (Sursa 1).

În plus, extractul de rozmarin a demonstrat efecte antivirale împotriva virusurilor herpetice și hepatitei A, care afectează ficatul (Sursa 1, Sursa 2).

9. Echinacea

Echinacea este unul dintre cele mai utilizate ingrediente în medicina pe bază de plante datorită proprietăților sale impresionante de promovare a sănătății. Multe părți ale plantei, inclusiv florile, frunzele și rădăcinile sale, sunt utilizate pentru remedii naturale.

De fapt, Echinacea purpurea, o varietate care produce flori în formă de con, a fost folosită de nativii americani pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, inclusiv infecții virale (Sursa 1).

Mai multe studii de laborator sugerează că anumite soiuri de echinacea, inclusiv E. pallida, E. angustifolia și E. purpurea sunt deosebit de eficiente în combaterea infecțiilor virale precum herpesul și gripa (Sursa 1).

În special, se consideră că E. purpurea are efecte de stimulare a imunității, ceea ce îl face deosebit de util pentru tratarea infecțiilor virale (Sursa 1).

10. Socul

Socul este planta din care sunt făcute o varietate de produse, cum ar fi elixirurile și pastilele, care sunt utilizate pentru a trata în mod natural infecțiile virale precum gripa și răceala obișnuită.

Un studiu efectuat la șoareci a stabilit că sucul concentrat de soc a suprimat replicarea virusului gripei și a stimulat răspunsul sistemului imunitar (Sursa 1).

Mai mult decât atât, într-o revizuire a 4 studii efectuate la 180 de persoane, suplimentele pe baza de soc s-au dovedit a reduce substanțial simptomele respiratorii superioare cauzate de infecții virale (Sursa 1).

11. Lemnul dulce

Lemnul dulce a fost folosit în medicina tradițională chineză și în alte practici naturale timp de secole.

Glicirina, lichiritigenina și glabridina sunt doar câteva dintre substanțele active din Lemnul dulce, care au proprietăți antivirale puternice (Sursa 1).

Studiile efectuate in laborator demonstrează că extractul de rădăcină de lemn dulce este eficient împotriva virusului HIV, a virusului herpes, a virusului herpetic și a coronavirusului asociat sindromului respirator acut sever (SARS-CoV), care provoacă un tip grav de pneumonie (Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3) .

12. Astragalus

Astragalus este o plantă cu flori populare în medicina tradițională chineză. Se mândrește cu polizaharidul Astragalus (APS), care are calități semnificative de îmbunătățire a imunității și antivirale (Sursa 1).

Studiile efectuate in laborator și pe animale au arătat că astragalus combate virusurile herpetice, hepatita C și virusul gripal H9 (Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3, Sursa 4).

În plus, studiile de laborator sugerează că APS poate proteja celulele astrocite umane, cel mai abundent tip de celule din sistemul nervos central, de infecția cu herpesul (Sursa 1).

13. Ghimbirul

Produsele pe baza de ghimbir, cum ar fi elixiruri, ceaiuri și pastile, sunt remedii naturale populare – și pentru un motiv întemeiat. Ghimbirul s-a dovedit a avea o activitate antivirală impresionantă datorită concentrației sale mari de compuși vegetali puternici.

Cercetările de laborator demonstrează că extractul de ghimbir are efecte antivirale împotriva gripei aviare, RSV și calicivirusului felin (FCV), care este comparabil cu norovirusul uman (Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3)

În plus, s-a descoperit că compuși specifici din ghimbir, cum ar fi gingerolii și zingerona, inhibă replicarea virală și împiedică virusurile să intre în celulele gazdă (Sursa 1).

14. Ginsengul

Ginsengul, care poate fi găsit în soiurile coreene și americane, este rădăcina plantelor din familia Panax. Folosit mult timp în medicina tradițională chineză, s-a dovedit a fi deosebit de eficient în combaterea virusurilor.

În studiile efectuate pe animale și in laborator, extractul de ginseng roșu coreean a prezentat efecte semnificative împotriva RSV, virusurilor herpetice și hepatitei A (Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3).

În plus, compușii din ginseng numite ginsenozide au efecte antivirale împotriva hepatitei B, norovirusului și coxsackievirusurilor, care sunt asociate cu mai multe boli grave – inclusiv o infecție a creierului numită meningoencefalită (Sursa 1).

15. Păpădia

Păpădia este considerata mai mult o buruiana, dar a fost studiata pentru multiple proprietăți medicinale, inclusiv pentru efectele sale antivirale potențiale.

Cercetările in laborator indică faptul că păpădia poate combate hepatita B, HIV și gripa (Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3).

Mai mult, un studiu in laborator a menționat că extractul de păpădie a inhibat inmultirea febrei dengue, un virus purtat de țânțari care cauzează febră dengue. Această boală, care poate fi fatală, declanșează simptome precum febră mare, vărsături și dureri musculare (Sursa 1, Sursa 2).

CONCLUZII

Plantele medicinale au fost folosite ca remedii naturale din cele mai vechi timpuri.

Plantele obișnuite ce se folosesc drept condimente in bucatarie, cum ar fi busuiocul, salvia și oregano, precum și plantele mai puțin cunoscute precum astragalus și soc, au efecte antivirale puternice împotriva numeroaselor virusuri care provoacă infecții la om.

Este ușor să adăugați aceste plante puternice în dieta dvs., folosindu-le în rețetele preferate sau transformându-le în ceaiuri.

Cu toate acestea, rețineți că majoritatea cercetărilor au fost efectuate în laborator și pe animale folosind extracte concentrate. Prin urmare, nu este clar dacă doze mici de aceste plante ar avea aceleași efecte.

Dacă decideți să suplimentați cu extracte, tincturi sau alte produse pe bază de plante, consultați furnizorul de servicii medicale pentru a vă asigura o utilizare sigură.

sursa


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!