Descriere: Afinul este un arbust mic, cu ramuri anguloase. Frunzele sunt ovate, denticulate, verzi pe ambele fete.

Florile sunt verzui rosietice, dispuse cate 1-2 la subtioara frunzelor. Infloreste in mai-iunie. Fructul este o baca albastra cu suc violaceu.

Raspandire: Creste in regiuni montane, in paduri de conifere, pasuni, pe stanci, pe soluri silicoase, pana la 2500 m altitudine.

Produs vegetal:: frunzele si fructele – Folia et fructus vaccini myrtilis.

Recoltare: Frunzele, impreuna cu ramurile, se recolteaza pe vreme insorita, in lunile mai-septembrie, iar fructele cand sunt bine coapte, in lunile iulie-septembrie.

Principii active:

Frunzele contin : tanin, arbutina, hidrochinona, mirtilina, neomirtilina.

Fructele contin: tanin, pectine, mirtilina, zaharuri, provitamina A, vitamina C, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic).

Actiune farmaceutica: astrigent, bacteriostatic, hipoglicemiant, antidiareic, diuretic, creste acuitatea vizuala, antihelmintic.

Indicii terapeutice: diabet, reumatism, guta, enterocolita, parazitoze intestinale, infectii urinare, uremie.

Proprietatile terapeutice ale afinului sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri, fiind recomandate pentru vindecarea:

  • – diareei, enteritei, dizenteriei, putrefactiei intestinale,
  • – diabetului (principiul activ al afinului, mirtilina (insulina verde), contribuie la diminuarea zaharului din sange), bolilor buco-faringiene, coronariene, cancere (preventiv).

Afinul contine vitamina A, vitamina C si P care au efect in inlaturarea starii de slabiciune.

Afinul mai trateaza:

  • – anorexia, arsurile, ateroscleroza, azotemiea, bronsita, coibaciloza, dermatite (diverse),
  • – insuficienta biliara, acuitatea vizuala, guta, hepatita, oxiuriaza,
  • – reumatismul, febra tifoida, dizenterie, uremie, viroze, 
  • – varicele, arterita,
  • – hemoroizii (se recomanda a se efectua bai de sezut dupa fiecare scaun, a se urma o cura cu produse din afin).

Mod de utilizare:

Frunzele si fructele afinului sunt componentele care se utilizeaza in medicina naturista. Marmelada din fructe de afine se recomanda in tratarea diareei, dar si in cazul copiilor care sufera de rahitism.

Sub forma de infuzie, care se obtine din frunze. Se beau 2-3 cani pe zi.

Sucul de afine are efect antidiareic, alaturi de afinata. Consumarea afinelor pe stomacul gol are un rol eficient in eliminarea oxiurilor. Ceaiul din frunze de afin, este recomandat pentru cicatrizarea ranilor si pentru eliminarea „solzilor” de pe limba fumatorilor inraiti.

Ceaiul antidiareic din fructe de afin se recomanda a se bea de doua-trei ori pe zi.

Ceaiul pentru tratarea diabetului din frunze de afin se recomanda a se bea doua-trei cani pe zi, neindulcit.

Pentru tratamente externe (clatitul gurii, contra faringelor, stomatitelor aftelor, tratarea hemoroizilor, spalarea eczemelor), ceaiul se prepara dintr-o mana de afine fierte in 1 litru de apa, pana cand cantitatea se reduce la jumatate.

Afinata se prepara din fructe zdrobite de afin si zahar, tinute intr-o damigeana o saptamana, agitata de patru-cinci ori pe zi pentru un amestec complet. Dupa o saptamana la 1 kg de fructe, 1 kg de zahar se va adauga 1 litru de alcool de 80º. Se lasa la macerat 10 zile, dupa care va fi strecurata si se va pune in sticle inchise.

Pentru tratarea scorbutului, diareei, afectiunilor catarale, se recomanda a se lua inainte de fiecare masa o lingurita de tinctura de afine, diluata intr-o jumatate de paharel cu apa. Aceasta tinctura de afine se prepara prin macerarea a 100 g de afine in 1 000 ml de rachiu timp de doua saptamani.

In tratarea convalescentei si a altor afectiuni este recomandata pudra din fructe uscate. Astfel fructele se fac pudra cu ajutorul unei rasnite si se va administa un varf de cutit de trei ori pe zi. Dupa ce se tine putin timp sub limba se bea putina apa.


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!