Sanzienele galbene (Galium verum) sunt plante medicinale raspandite in toata tara, intalnite la marginea padurilor, a drumurilor, pe campii, in fanete si tufisuri.

sanziene

Sanziana galbena are tulpina destul de inalta, iar florile sale sunt marunte, galben-aurii si dispuse astfel incat, vazute de la distanta, seamana cu o ploaie de stele. Mirosul florilor este dulce, amintind de cel al mierii. Se recolteaza partile aeriene ale plantei, in timpul infloritului (mai-august), taindu-se la 3-5 cm deasupra solului. Planta se usuca la umbra, in strat subtire. Se intoarce zilnic. Prin uscare, dintr-un kilogram de planta proaspat culeasa se obtine aproape un sfert de kilogram de planta uscata. Extern, sanzienele galbene contribuie la eliminarea disconfortului care apare la nivelul pielii.

Pentru extractul fluid se pun 20 de linguri de pulbere de sanziene (florile uscate macinate fin cu rasnita de cafea, apoi cernute) intr-un vas. Se acopera cu alcool de 75 grade (trei parti alcool alimentar de 90 grade si o parte apa), suficient cat sa cuprinda pulberea si sa ramana o pelicula de alcool de 1 cm deasupra. Se inchide ermetic si se lasa la macerat vreme de 14 zile, apoi se stoarce si se filtreaza. Tinctura astfel obtinuta se pune intr-o farfurie intinsa, curata si se lasa vreme de 12-24 de ore la evaporat, pana cand volumul scade de trei ori. Se obtine astfel o pasta inchisa la culoare si foarte parfumata, ale carei virtuti vindecatoare sunt deosebite. Se poate pastra in frigider, cel mult 7 zile.

Utilizare: vindecarea ranilor, a ranilor vechi, a cicatricelor si a infectiilor la nivelul pielii: se aplica o data pe zi, seara, si se lasa sa se usuce; tratamentul dureaza cel putin 1 saptamana. / plagi psoriazice, tumori, plagi canceroase, cicatrice cheloide: se aplica de 3 ori pe zi extractul fluid de sanziene galbene; tratamentul este de lunga durata si se asociaza cu o dieta corespunzatoare si cu remedii detoxifiante luate pe cale interna.

• boli venerice: se aplica extract fluid de sanziene, de 3 ori pe zi, pe locul afectat (nu produce usturimi, deoarece alcoolul este pierdut prin evaporare; foarte bine tolerat atat de femei, cat si de barbati).


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!