Nume in latina: Arctium lappa

Familie: Compositae

Denumiri populare: Brustur, Brusture, Laptuc, Lipan, Scaiul-oii, Captalan, Ciulin, Smantanica, Clococean, Podval mare

Denumiri în limbi străine: Engleză (burdock)

Descriere: Planta bienala, ierboasa, cu radacina carnoasa, brun-inchisa la exterior si alb-galbuie la interior. Tulpina este ramificata, inalta de 25-65cm. Frunzele sunt alterne, cele inferioare cu diametru mare, lung petiolate, rotunjite la baza sau cordiforme, iar cele superioare sunt mici si ovale.

Florile hermafrodite (avand organele mascule si femele in aceeasi floare), tabulare, regulate, purpurii, formeaza capitule groase de 3-4cm, dispuse in corimb. Bracteele involucrului capitular sunt verzi, aproape glabre si incovoiate la varf in forma de carlige, mai lungi decat florile. Fructele sunt achene, lungi de circa 6mm.

Raspandire: Creste prin locuri necultivate, pe langa drumuri, garduri, ziduri, daramaturi etc.

Produs vegetal:: Radacina, mai rar frunzele si fructele.

Recoltare: Radacinile se recolteaza in martie, aprilie si septembrie, octombrie. Se usuca in incaperi incalzite sau la soare. Frunzele, care se intrebuinteaza crude, se pot culege in tot timpul verii, iar cele care se usuca se vor aduna in iunie-august, in timpul infloririi. Se usuca la umbra. Fructele se recolteaza coapte si se usuca in locuri uscate si bine aerisite.

Principii active: Inulina, saruri de potasiu, ulei volatil, substante antimicrobiene.

Actiune farmaceutica: Depurativ, antiseptic, antireumatismal, antigutos, colagog si colerectic, antiaterosclerotic, antidiabetic, antisifilitic.

Indicații terapeutice: Eczeme, psoriazis, impetigo, acnee, furunculoza, amigdalite, gingivite, pioree alveolo-dentara, reumatism, guta, dischinezie biliara, ateroscleroza, diabet, rujeola, sifilis.

Radacinile au actiune antitermica si se culeg inaintea perioadei de inflorire, au mare efect impotriva: acneei, eczemelor, in tratarea afectiunilor hepato-renale, stimuland functiile renale si cutanate ale organismului;  frunzele  proaspete au efect vindecator, daca sunt aplicate direct pe luxatii, plagi dureroase.

Este cunoscut datorita actiunii sale dezinfectante si antimicrobiene, fiind utilizat pentru o gama larga de afectiuni, dintre care:

  • – abcese, acnee, bronsita,
  • – afectiuni ale intestinelor, ale ficatului, ale cailor urinare,
  • – diabet, celulita, guta, gripa, febra,
  • – laringita, herpes, cancer al pielii, hemoroizi, s.a.

Utilizarea brusturului s-a diversificat odata cu trecerea timpului. El a fost utilizat atat pentru tratamentul bolilor sexuale cat si in curatarea sangelui.

Mod de utilizare:

Decoct din radacina – 20g la 1l de apa, se fierbe 4 minute, dupa care se lasa sa infuzeze 10 minute. Acest decoct se utilizeaza intern, 2-3 cani pe zi, sau extern, sub forma de gargarisme.

In caz de rujeola, se prepara un decoct dupa modul descris anterior, dar folosind jumatate din doza. La decoctul obtinut se adauga 2 lingurite de miere. Se administreaza cate o lingurita la fiecare 5 minute, 2-3 ore, ceea ce determina o generalizare a eruptiei si o scurtare a perioadei de stare, grabind vindecarea. Este necesar ca bolnavul sa stea la pat.

Frunzele crude se utilizeaza in reumatism, aplicandu-le pe zona dureroasa. Cu frunzele astfel aplicate, se fac bai de soare.

Ceaiul din brusture este recomandat pentru tratarea:

  • – dermatozelor,
  • – reumatismului,
  • – calculilor renali,
  • – diabetului,
  • – constipatiei, obezitatii, cistitei, bronsitei.

Sub forma de comprese ceaiul de brusture este indicat pentru tratarea acneei, disfunctiilor glandelor sudoripare, eczemelor uscate.

Pentru tratarea diabetului zaharat, se prepara un ceai dintr-o lingurita de radacini de brustur maruntite, peste care se toarna 250 ml de apa clocotita. Se recomanda a se bea u doua-trei cani de ceai neindulcit pe zi.

Daca pacientul sufera de raceala, gripa, litiaza biliara, sau doreste curatarea organismului de impuritati si toxine, ceaiul din radacini de brustur are efect binefacator.

Ca tonic capilar, rezultate deosebite inregistreaza tinctura din brustur. Aceasta se prepara din 20 de frunze de brustur maruntite si macerate timp de 15 zile, in 100 ml de alcool, la temperatura camerei. Vasul in care se afla frunzele de brustur se va agita de 5 ori pe zi pentru ca extractia partii active din planta sa fie cat mai completa. Este recomandat ca dupa filtrare tinctura sa fie pastrata in sticle brune, ermetic inchise, si sa se adauge o lingura de otet. De altfel, aceasta tinctura este folosita si in cazul  afectiunilor pielii capului.

Pentru a opri procesele degenerative la batrani, se recomanda urmatorul tratament: samanta de brustur bine maruntita se adauga in rachiu de drojdie sau in apa indulcita si se bea de mai multe ori pe zi.

Pentru a avea acces la tehnologia detaliata de cultivare a Brusturelui trebuie să vă înscrieți în Clubul Pasionaților de Cultivare



Aveti deja un cont de utilizator?
Ne pare rău dar conținutul pe care încercați să îl accesați este disponibil doar membrilor.

Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!