Skip to main content

Pătrunjelul creţ (Hasmaţuchi)

Pătrunjelul creţ (Hasmaţuchi)

Denumiri populare: Hasmaţuchi, asmăţui, asmaţuchi, pătrunjel franţuzesc sau pătrunjel creţ Este o planta originara din Europa de sud, din zona Caucazului. Numele speciei “cerefolium” se traduce ca “frunze precum ceara” si vine de la culoarea verde-stralucitoare a frunzelor pe care planta le dezvolta.   Este o plantă cu frunze deosebit de aromate, folosite drept condiment în […]

Leuștean

Denumire științifică: Levisticum officinale (unica specie a genului Levisticum), familia Apiaceae. Denumiri populare: leoştean, libistoc, luştrean, luştereag, buruiana lingorii, frunza dragostei, păscănaţ. Denumiri în alte limbi: Lovage în engleză, Любисток în rusă, Liebstöckel în germană, Levistico sau Sedano di Monte în italiană, Livèche sau Ache des montagnes în franceză. Descriere Este o plantă perenă comestibilă, folosită drept condiment în supe și în alte feluri de mâncare. Planta poate crește până la înălțimi de […]

Pătrunjel verde de frunze

Denumire științifică: Petroselinum crispum spp. foliosum Alte denumiri populare: găgăuț, pătlăgele (pl.), pătrunjică sau petersil Nume în limbi străine: Parsley (Engleză), Persillé (Franceză), Petersilie (Germană), Prezzemolo (Italiană), Петрушкa (Rusă) Este o plantă erbacee legumicolă, cu tulpina înaltă, cultivată pentru rădăcina pivotantă, albă și pentru frunzele ei aromate, întrebuințate în alimentație și în medicina populară. O leguminoasă. […]

Pelin Negru

Nume științific: Artemisia vulgaris Nume străine: Mugwort, Common wormwood, Wild Wormwood, Mugwort, Common wormwood, Felon Herb, Chrysanthemum Weed, Old Uncle Henry, Sailor’s tobacco, Naughty man, Old man sau St. John’s plant (a nu se confunda cu St John’s wort) Familia: Asteraceae or Compositae Riscuri cunoscute: Planta poate fi otrăvitoare în doze mari. Contactul cu pielea […]

Măghiran, Șovârv, Oregano

Măghiran, Șovârv, Oregano

Alte denumiri populare: maghiran, măghiran, margaran, mighiran, sovârf Denumire științifică: Origanum majorana Denumiri în limbi străine: marjoram Este o plantă ierboasă perenă sensibilă la frig cu arome dulci de pin și citrice. Creşte sub formã de tufã, atingând 60 cm înãlţime. Tulpina, foarte ramificatã, are patru muchii. Frunzele sunt lungi şi ovale, acoperite cu peri […]

Turmeric

Denumire stiintifica: Curcuma longa Turmericul este o plantă erbacee de origine asiatică, înrudit cu ghimbirul şi cultivat în India, sudul Chinei, Taiwan, Japonia, Indonezia, Africa. Este folosit  în bucătăria indiană drept condiment, având un gust iute amărui, aromatic. În scop terapeutic se foloseşte rădăcina. Compoziţie Acţiune Indicaţii terapeutice Precauţii şi contraindicaţii

Usturoiul

Denumirea științifică: Allium sativum Usturoiul este o planta medicinala, inzestrata cu impresionante proprietati terapeutice uimindu-i pe medicii din intreaga lume. In Antichitate usturoiul era utilizat pentru dezvoltarea muschilor si ca antidot contra muscaturilor de vipera. Usturoiul contine alicina, ceea ce il face un uimitor bactericid, avand capacitatea de a usura circulatia sangelui. Usturoiul a cunoscut de-a lungul timpului mai […]

Coriandru

Denumire științifică: Coriandrum Sativum Coriandrul este o planta medicinala apreciata pentru calitatile ei terapeutice, mai ales ale fructelor si semintelor. Coriandrul a reprezentat un remediu natural inca din cele mai vechi timpuri, in tratarea si vindecarea numeroselor afectiuni, in special afectiunile stomacului. Coriandru este recunoscut ca fiind si un bun condiment pentru alimente, in acest caz fructele si uleiul […]

Cimbrul

Denumire stiitifica: Thymus serpyllum Cimbrul este cunoscut ca planta medicinala si ca mirodenie. Cimbrul de-a lungul timpului a capatat mai multe denumiri populare intre care cele mai cunoscute sunt: iarba cucului, cimbru adevarat, lamaioara, lamaita, cimbrisor. Cele mai cunoscute efecte ale acestei plante sunt: – eficient in combaterea oboselii, starilor de angoasa, – alunga deprimarea, bronsitele, guturaiul, tusea, – este […]

Cuisoare

Denumire stiintifica: Syzygium aromaticum Cuisoarele sunt cunoscute in principal pentru intrebuintarea lor in alimentatie, ca mirodenii. Cuisoarele reprezinta bobocii unui arbore, si au de asemenea si proprietati terapeutice ajutand la prevenirea si vindecarea unor numeroase afectiuni. Proprietatea de baza a cuisoarelor este de anestezic, dar si stimulent pentru aparatul digestiv, calmant pentru tuse. Cuisoarele pot fi utilizate ca remediu natural […]