Skip to main content

Merișor

Merișor

Merișorul (Vaccinium vitis-idaea – L.) este o plantă medicinală din familia Ericaceae. Denumiri populare: merișor de munte; afin, afin roșu, bujor, cimișir, coacăz, coacăz de munte, poranici, smirdar, saschiu, brebenoc, cununiță, pervincă. Denumiri in limbi straine: [EN] lingonberry, partridgeberry, mountain cranberry, cowberry Descriere Merișorul este un arbust tufos, înalt de 10–40 cm. Tulpina este cilindrică și ramificiată. Frunzele sunt alterne, eliptice, pieloase, cu marginile […]

Porumbarul (Prunus spinosa)

Porumbarul (Prunus spinosa)

Porumbarul este un arbust sălbatic, înalt de 1–3 m, din familia rozaceelor (Rosaceae), cu ramuri spinoase, cu flori albe și cu fructe sferice de culoare neagră-vineție. Denumiri stiintifice: Prunus spinosa, Druparia spinosa, Prunus acacia, Prunus acacia, Prunus acacia-germanica Denumiri in limbi straine: DE Schlehe; EN Sloe, Blackthorn Răspândire Porumbarul poate fi întâlnit de la câmpie […]

Beneficiile măceșelor

Beneficiile măceșelor

Măceșele constituie un mod natural de aprovizionare a organismului cu nutrienți valoroși pe timp de iarnă. Conțin cantități impresionante de vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K și vitamine din complexul B. Sunt bogate în minerale, precum calciu, fier, fosfor și siliciu. În măceșe găsim de asemenea antioxidanți puternici, precum rutină și licopen. Rutina […]

Cele mai simple remedii din măceșe pentru creșterea imunității în sezonul rece

Cele mai simple remedii din măceșe pentru creșterea imunității în sezonul rece

Pastă de măceșe Pasta de măceșe obținută după indicațiile de mai jos are o valoare nutrițională remarcabilă, dat fiind că fructele nu se fierb. Nu se adaugă zahăr, nici nu se folosește altă metodă de procesare. Măceșele își păstrează vitamina C și ceilalți antioxidanții nealterați. Luați două mâini de măceșe uscate. Tăiați fiecare măceașă în […]

Iată de ce e recomandat să ai în curte un alun – Dacă stai la casă, plantează unul

Iată de ce e recomandat să ai în curte un alun – Dacă stai la casă, plantează unul

Alunul plantat îți aduce numeroase beneficii, incluzând aici chiar și partea financiară. În afară că poţi caştiga bani pe tot parcursul vieţii de pe urma alunilor, ei aduc un beneficiu extraordinar organismului uman prin aportul de oxigen. Durata de viață a unui este de 120 de ani. Un profesor a povestit pentru Ziarul De Vrancea […]

Cătina, elixirul imunității: conține peste 9 vitamine și de 10 ori mai multă vitamina C decât citric

Catina e un remediu natural cunoscut din cele mai vechi timpuri. Utilizarile ei sunt atat de numeroase incat poate fi numita pe drept cuvant un miracol al medicinii naturiste, dar si al industriei farmaceutice. A aparut de curand in piete, sub forma de pungute cu boabe portocalii. Acum, in lunile august ai septembrie, este perioada […]

Nume alternative românești de plante

Nume alternative românești de plante

A Abelmoschus esculentus (syn. Hibiscus esculentus) – bamă, bamie, ocra, bambă, bamie, bamne, bamnă Abies alba – brad, porob Abies nordmanniana – brad de Caucaz Abutilon theophrasti – teișor, pristolnic, crucea-pâinii, floarea-crucii Acanthus longifolius – talpa-ursului, matrună, pălămidă, brânca-ursului; Acer platanoides – arțar, velniș, harțar(iu), ațar, arceriu, arceriu, platan Acer tataricum – arțar tătărăsc, gladiș, glădici, verigar […]

Corn

Denumire stiintifica: Cornus mas Cornul reprezinta un remediu natural in tratarea numeroaselor afectiuni. Aceasta apreciere se datoreaza proprietatilor astringente ale plantei, fiind un excelent cicatrizant, antidiareic, dezinfectant. In tratamentele naturiste de la aceasta planta se utilizeaza frunzele (acestea au succes in eliminarea ascarizilor), fructele bine coapte si scoarta. In medicina populara, fructele coapte reprezentau un remediu natural impotriva diareei, dizenteriei, crampelor […]

Coacazul

Denumire stiintifica: Ribes grosularia Coacazul este un arbust fructifer utilizat ca remediu natural in tratarea numeroaselor afectiuni. Fructele si frunzele de coacaz sunt foarte apreciate pentru proprietatile lor terapeutice, si pentru continutul de vitamina C si saruri de potasiu. Consumate primavara (aproximativ 1 kg pe zi, timp de 3-6 zile), coacazele au un efect binefacator asupra organismului, eliminand toxinele si […]

Catina

Denumire stiintifica: Hippophae rhamnoides Catina este un arbust ale carui fructe, de culoare portocalie au fost utilizate din vremuri stravechi atat la prepararea de marmelade, sucuri, cat si ca adaos de vitamine (vitamina C si D), prevenind astfel aparitia racelii. Ceaiul de catina este considerat un remediu excelent in tratamentul: bolilor de ficat, avitaminozei, pojarului dar […]