Denumire latina: Origanum vulgare 

Denumire populara: sovârf, șovârv, măghiran sălbatic, busuioc de pădure sau arigan)

Este o plantă medicinală din familia Lamiaceae, genului Origanum. Planta este o specie nativă Europei, în regiunea mediteraneană, și sudului și centrului Asiei.

Etimologie: Numele său derivă din grecescul origanon (ὀρίγανον): oros (ὄρος) „munte” și verbul ganousthai (γανοῦσθαι) „a face plăcere”.

Descriere

Oregano este o plantă perenă, care crește până la 20–80 cm înălțime, cu tulpina în patru muchii. Frunzele sunt opuse, cu o lungime de 1–4 cm, scurt pețiolate, de formă ovală, aproape glabre, cu marginea întreagă sau ușor dințată. Conțin celule cu ulei eteric, acesta fiind motivul utilizării drept condiment. Florile sunt mov, rareori albe, lungi de 3–4 mm, și apar pe țepi. Ele sunt înconjurate de bractee cu marginea de culoare purpurie.

Planta înflorește începând din iulie până în august. Crește prin fânețele din regiunile de deal și de munte.

UTILIZĂRI

Frunze uscate si tocate de Oregano

Culinar

Oregano este o plantă culinară, folosită pentru aroma frunzelor sale, care poate fi mai aromată atunci când este uscată decât proaspătă. Are o aromă tic, cald și ușor amară, care poate varia ca intensitate. Oregano de bună calitate poate fi suficient de puternic aproape pentru a amorți limba, dar culturile adaptate la climatele mai reci pot avea o aromă mai mică. Factori precum climatul, anotimpul și compoziția solului pot afecta uleiurile aromatice prezente și acest efect poate fi mai mare decât diferențele dintre diversele specii de plante. Printre compușii chimici care contribuie la aromă se numără carvacrol, timol, limonen, pinenă, ocimen și cariofilen.

Oregano ulei esențial într-un flacon clar

Ulei de Oregano

Uleiul de oregano a fost folosit în medicina populară de-a lungul secolelor.

Uleiul esențial de oregano este extras din frunzele plantei de oregano. Cu toate că oregano sau uleiul său pot fi utilizate ca supliment alimentar, nu există dovezi clinice care să indice că fie are vreun efect asupra sănătății umane.


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!