Denumire științifică: Petroselinum crispum spp. foliosum

Alte denumiri populare: găgăuț, pătlăgele (pl.), pătrunjică sau petersil

Nume în limbi străine: Parsley (Engleză), Persillé (Franceză), Petersilie (Germană), Prezzemolo (Italiană), Петрушкa (Rusă)

Este o plantă erbacee legumicolă, cu tulpina înaltă, cultivată pentru rădăcina pivotantă, albă și pentru frunzele ei aromate, întrebuințate în alimentație și în medicina populară.

O leguminoasă.

Grecii antici considerau că această plantă unește lumea viilor cu cea a morților.

Originea si raspandirea:
Patrunjelul este originar din zona Mediteraneeana unde se regaseste in flora spontana. Patrunjelul s-a utilizat inca din antichitate in special pentru proprietatile sale terapeutice si mai putin pentru cele alimentare.

Importanta si utilizarea patrunjelului de frunze:
De la patrunjelul de frunze sunt utilizate frunzele ca si codiment pentru: ciorbe, tocanite, etc. Frunzele de patrunjel sunt bogate in: uleiuri eterice (la strivire emana o aroma specifica), cantitat insemnate de vitamina C, vitaminele A, B-urile, K, Calciu, Fier etc.

Patrunjelul de frunze este nelipsit ca planta aromata (condiment) din bucataria romaneasca. Patrunjelul alaturi de marar si leustean face parte din verdeturile traditionale pentru tara noastra.

Compoziţie

Pătrunjelul conţine mai multă vitamina C decât lămâia, portocala sau varza, la care se adaugă vitaminele A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K şi E.
De asemenea, este o sursă importantă de glucide, proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide şi flavonoizi.

Acţiune

Conţinutul bogat de vitamina A şi C are un puternic efect antioxidant, detoxifiant, antialergic, antitumoral, tonifică ficatul, stimulează activitatea vezicii biliare, fluidifica secreţiile, antispastic,relaxează fibrele musculare netede intestinale, gastrice, bronşice, întăreşte sistemul imunitar,are efect vasodilatator, regenerează peretele vascular, menţine elasticitatea vaselor, are efecte afrodisiace şi asigură o bună funcţionare a aparatului genital.

De asemenea, pătrunjelul limitează procesele inflamatorii, are efect antirahitic, antiscorbutic, vermifug, diuretic, neutralizează efectele intoxicaţiei cu tutun, alcool, alimentaţie excesivă cu carne sau prelucrată industria şi conţine uleiuri volatile cu efect antitumoral.

Precauţii şi contraindicaţii

Consumul de pătrunjel  este contraindicat femeilor gravide şi celor care alăptează deoarece planta conţine apiol (estrogen natural) care stimulează contracţia uterină şi  diminuează secreţia lactată.sus

Pătrunjelul în cosmetică

Pătrunjelul este un ingredient natural care nu trebuie să lipsească din trusa de îngrijire a pielii. Din sucul de pătrunjel se poate face o mască care se aplică pe faţă şi care are rolul de a regenera, de a împrospăta şi de a conferi strălucire tenului.

De asemenea, masca poate ajuta la eliminarea pistruilor şi a petelor cauzate de înaintarea în vârstă.

Pentru a avea acces la tehnologia detaliata de cultivare a Patrunjelului de Rădăcină trebuie să vă înscrieți în Clubul Pasionaților de Cultivare



Aveti deja un cont de utilizator?
Ne pare rău dar conținutul pe care încercați să îl accesați este disponibil doar membrilor.

Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!