Denumire stiintifica: Melissa officinalis

Roinita este o planta medicinala utilizata cu succes in medicina naturista.

De la roinita se folosesc frunzele, planta avand rolul de a indeparta gazele din stomac, de a calma spasmele stomacale si intestinale ce provoaca colici la copii si la adulti.

Roinita este cunoscuta sub cateva denumiri populare: busuiocul stupului, iarba roilor, floarea stupilor.

Descriere

Roinița crește în tufe dense care nu depășesc înălțimea de 90–100 cm. Fiind perenă, frunzele se veștejesc și cad spre sfârșitul toamnei și apar din nou de obicei în luna aprilie. Se aseamănă la înfățișare cu urzica (Urtica dioica) deși aceasta din urmă aparține unei familii cu totul diferite. Frunzele roiniței sunt însă de un verde mai pronunțat, aproape închis la culoare și ele exudă o aromă plăcut mirositoare asemănătoare lămâii atunci când sunt presate între degete.

Important este a nu se confunda roinita cu mataciunea (Dracocephalum moldavica) sau cu catusnica (Nepeta cataria), ce au miros asemanator cu roinita.

De stiut pentru a face diferenta intre aceste plante medicinale este culoarea florilor. Astfel, roinita are floarea alba, cu nuante galbui/liliachii, mataciunea are floarea de culoare albastru-violacee, iar catusnica are floarea de culoare alb-murdara.

Roinita este considerata un remediu excelent in tratarea si vindecarea starilor nervoase, calmeaza starile de voma, in special la femeile gravide, mareste secretia biliara, inlatura diareea, echilibreaza digestia si tonifica stomacul, stimuleaza lipsa poftei de mancare, trateaza diskineziile biliare, vindeca ranile (sub forma de bai, deoarece roinita are un efect cicatrizant si antiseptic).

Deoarece roinita este si o planta aromata, aceasta se foloseste in prepararea unor salate.

Originea denumirii

Roinița este o plantă meliferă și inflorescența ei este vizitată de numeroase insecte; de asemenea din cauza mirosului pronunțat care atrage albinele este folosită de apicultori atunci când capturează un roi (se freacă pereții stupului) sau când vor să unifice două familii; de aici și denumirea plantei (de la roi de albine).

Răspândire geografică

Roinița se întâlnește spontan pe teritoriul României doar pe arii restrânse în sud-vestul țării în zone ferite de pe lângă păduri și luminișuri în Oltenia (în preajma localității Baia de Aramă) și în Banat. Se cultivă însă în grădini și așezăminte monahale. O dată ce planta s-a stabilizat este greu de eradicat.

Tratamente naturale pe bază de roiniță

Roinița reprezintă o plantă medicinală cunoscută pentru efectele ei terapeutice asupra afecțiunilor stomacului (calmează spasmele stomacale, elimină gazele din stomac), calmează stările nervoase, înlătură diareea, mărește secreția biliară, echilibrează digestia, stimulează pofta de mâncare și trateaza hipertiroidia (3 căni de ceai dupa mesele principale).

Ceaiul preparat din frunze de roiniță, dar și cel preparat din flori de roiniță ajută la calmarea durerilor de cap, tratarea amețelilor, pierderea temporară a cunoștinței. Pentru o eficiență maximă acest ceai trebuie administrat în fiecare zi.

Roinița mai poate fi utilizată și pentru vindecarea rănilor (sub formă de băi) datorită proprietății acestei plante de cicatrizant, dar și la tratarea diskineziilor biliare .

Ceaiul preparat din frunze de roinita este foarte eficient in tratarea ametelilor, pierderii temporarea a cunostintei, digestiei grea, starilor nervoase, durerilor de cap. Se recomanda a se bea o cana de ceai zilnic. De asemenea acest ceai poate fi preparat si din flori de roinita avand aceleasi efecte benefice asupra organismului uman, ca cel din frunze de roinita.


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!