Nume in latina: Chelidonium majus

Nume in alte limbi: Engleza (greater celandine, nipplewort, swallowwort sau tetterwort), Franceza (chélidoine, grande chélidoine, grande éclaire), Germană (Schöllkraut), Rusă(чистотел), Bulgară (жълтениче), Maghiară (vérfű), Italiană (celandine), Spaniolă (celidonia), Chineză (白屈菜 Bái qū cài), Hindi (सैलंडन sailandan), Greacă (φικαρία)

Familie: Papaveraceae

Denumire populara: negelariță, alândurișe, gălbinare, lăptiugă, măselariță, oiască, paparună, pleoscă-niță, pleoscăriță, rostopalniță, rostopastică, rostopol, sălățea, scânteiță, tătărcele (pl.), ai-de-pădure, buruiană-de-negei, buruiană-de-pecingine, buruiană-de-tătarcă, calce-mare, crucea-voi-nicului, iarba-rândunelei, iarbă-de-negei, iarbă-de-negi, mac sălbatic

Descriere: Rostopasca mare nu are nici o legatura cu Rostopasca mica – Ranunculus ficaria (grausorul). Se aseamana doar prin culoarea florilor. Rostopasca mare este planta erbacee, perena, erecta, foarte raspandita pe langa case, pe langa ruini, tufisuri si paduri umbroase pe versanti sudici.

Planta inteaga contine lapte (latex), galben-portocaliu, acru si veninos.

Tulpina inalta de 30-80 cm, este foarte ramificata si poarta frunze mari, alterne, imparipenate, verzi pe partea superioara, cu nuante albastrui pe fata inferioara; frunzele bazale sunt petiolate, iar cele din partea superioara a tulpinii, sesile.

Frunzele se aseamana cu cele de stejar. Fructul este o capsula. Florile sunt galbene, reglate si reunite in umbrele terminale la extremitatea ramurilor, fiecare floare avand 2 sepale, 4 petale si numeroase stamine.

Chiar daca vara este secetoasa, iar solul arid, daca se rupe tulpina, sucul galben-portocaliu continua sa curga. Iarna, aceasta planta poate fi gasita sub zapada.

Produs vegetal:: Planta intreaga, fara radacina. Se culege in lunile mai-august. Infloreste din luna aprilie pana in septembrie.

Recoltare: Se aduna in jurul infloririi (mai-august). Plantele adunate din locurile insorite sunt de calitate mai buna decat plantele din locuri umbroase. Dupa recoltare, se indeparteaza partile mai groase ale tulpinii, iar uscarea se face la umbra. Rezultatul trebuie sa pastreze culoarea naturala a plantei. Nu se admit parti lemnoase din tulpini sau parti subterane.

Principii active: Alcaloizi (Chelidonina, sparteina, protopina, hemochelidonina), cheleritina, sanghinarina.

Actiune farmaceutica: Antispastic de tip papaverinic, fiind mai putin toxic, antimitotic, analeptic respirator, vasodilatator coronarian, sedativ. Rostopasca mare este o planta otravitoare, de aceea trebuie intrebuintata numai dupa prescriptiile medicului.

Indicii terapeutice:

Intern: Afectiuni hepatobiliare, colecistita,, insuficienta cardiaca, angina pectorala, tahicardie, tumori, arterita, nevroze, tuse convulsiva. Impreuna cu urzica si mugurii florilor de soc se intrebuinteaza in leucemie.

Extern: Sucul se intrebuinteaza in afectiuni maligne ale pielii (cancer), bataturi, negi, herpes rebel la tratament. Se badijoneaza portiunea afectata cu sucul galben-portocaliu de 5-6 ori pe zi.

Parul pe fata si crestrea exagerata a parului pe brate si picioare la femei constituie un semn de afectiune a glandei suprarenale. Se aplica suc de rostopasca (care se poate tine in frigider pana la luni), pe partile afectate. Se lasa sa patrunda timp de cateva ore, apoi se spala cu un sapun moale, iar pielea aproape uscata se trateaza cu alifie de galbenele, ulei de musetel sau ulei de sunatoare.

Atentie! Sucul se foloseste doar extern. In plus se va face o cura de ceai de urzici, 3-4 cani pe zi si bai de sezut ci ceai de coada-calului (vezi coada-calului).

Mod de utilizare: Infuzie: 250 ml apa fiarta se toarna peste 1 lingurita rasa de planta. Se lasa sa infuzezeze jumatate de minut si se strecoara.


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!