Nume in latina: Salix alba

Familie: Salicaceae

Denumire populara: Rachita alba

Descriere: Este un arbore cu inaltime pana la 20m, cu coroana bogata, formata din ramuri subtiri, cand sunt tinere, flexibile, de culoare galben-verzui. Fructele sunt linear-lanceolate, ascutite la varf, fin fintate pe margini, la inceput acoperite cu peri pe ambele fete, dandu-le o culoare alb-argintie, iar mai tarziu cu peri numai pe partea inferioara a limbului. Florile sunt unisexuate, grupate in amenti, cei masculi galbeni, iar cei femeli, verzi.

Raspandire: Zavoaie, prundisuri umede, pe marginea lacurilor, raurilor.

Produs vegetal:: Scoarta ramurilor.

Recoltare: Se recolteaza in martie-aprilie, de pe ramuri tinere de 2-3 ani. Produsul obtinut dupa uscare se prezinta sub forma de fasii sau jgheab, cu suprafata externa neteda, verde-cenusie pana la verde-galbui, cu gust astringent amarui. Scoarta se poate recolta in aceleasi conditii si de la alte specii ca: Salix fragilix (rachita) si Salix purpurea (rachita rosie). Acestea au aceleasi proprietati. La rachita verde (Salix fragilis) ramurile se rup foarte usor, nu sunt elastice, ci fragile, dupa care se recunoaste usor. Recoltarea se face in lunile martie-mai. Uscarea se face la umbra sau intr-o camera incalzita, sau pe un cuptor.

Principii active: Salicozida, populozida, taninuri mixte si flavonozide.

Actiune farmaceutica: Analgetic, antitermic, tonic, antireumatic, astringent, antiseptic, sedativ, usor hemostatic. Indicii terapeutice: In reumatismul articular acut si guta, gripa, bronsita, hiperclorhidrie, dispepsie, insomnie, anxietate.

Mod de utilizare: 1 lingurita cu varf de scoarta se pune in 250 ml apa rece, se fierbe 5 minute si se infuzeaza 10 minute. Se strecoara. Se beau 2 cani pe zi, indulcite cu miere. Se poate folosi sub forma de pulbere (pudra din scoarta): 2g luate in miere sau must, inainte de masa de 3 ori pe zi. Se pot pune 50g coaja pulbere la macerat cu 1 litru must la 250 ml apa clocotita infuzie 5 minute – se administreaza de 3 ori pe zi inainte de masa, in eretism genital, insomnie, anxietate.


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!