Șofrănelul este o plantă erbacee anuală din familia Asteraceae.

Utilizare

Șofrănelul era cultivat în trecut pentru semințe si flori,care erau folosite pentru a da culoare și gust mâncării, în vopsele ( substanta din petale numita CROCEINA ) și în medicină. În ultimii 50 de ani, planta a fost cultivată în special pentru uleiul vegetal extras din semințe.

Florile de șofrănel sunt uneori folosite ca un înlocuitor al șofranului.

Caracteristici ale plantei

Rădăcina acestei plante este de tip pivotant, care poate ajunge și la o adâncime de doi metri. Tulpina este erectă și dezvoltă pe ea frunze cu margini spinoase.

Fructul este o achemă oval-alungită, cu marginile puțin muchiate, de culoare albă, asemănătoare cu cele de floarea-soarelui la scară redusă. Maturitatea seminței este atinsă după circa 29 de zile de la înflorire.

Floarea de şofrănel

Semănarea șofrănelului

Cultura de șofrănel se realizează cât mai timpuriu în primăvară. Semănatul se face cu mașina obișnuită de cereale. Norma de sămânță este de circa 11-12 kg la hectar.


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!