Nume in latina: Quercus robur

Familie: Fogaceae

Descriere: Copac inalt, puternic ramificat. Frunzele sunt scurt petiolate, cu marginea lobata cu sinusuri largi. Florile mascule se prezinta sub forma de amenti lungi, iar cele femele sunt grupate cate 3-5. Fructul – ghinda – este o nuca, invelita la baza intr-o mica cupola cu solzi mici. Raspandire: Formeaza paduri intinse in regiunea de ses si dealuri. Produs vegetal:: Scoarta de pe ramuri tinere de 2-4 ani. Cortex Querci si fructul – ghinda – care, prajita si macinata, faciliteaza reglarea tranzitului intestinal in diaree.

Recoltare: Scoarta se recolteaza in martie-aprilie, mai rar toamna, in octombrie-noiembrie, si se usuca la soare sau in cuptor.

Principii active: Tanin, acid cvercitanic, acid elagic si galic, principii amare – cvercina – floroglucina, substante pectice, rezine, oxalat de calciu. Actiune farmaceutica: Antidiareic, hemostatic, antisudorific, tonic, astringent, antiinflamator.

Indicii terapeutice: Diaree cronica, metroragii, hemoptizie, hematurie (ca tratament simptomatic), enterita, hemoroizi, fistule anale, gingivite, faringite, arsuri, leucoree, impetigo, intertrigo.

Mod de utilizare:

Intern: Decoct: 1 lingurita scoarta pulbere se fierbe 5 minute in 250 ml apa clocotita. Apoi se infuzeaza 10 minute. Se strecoara, se beau 2 cani pe zi, caldut, indulcit cu miere.

Pentru uz extern, se prepara un decoct mai concentrat, din 50g frunze si scoarta la 1 l apa. Se administreaza sub forma de bai de gura, spalaturi vaginale, bai de picioare.

Sub forma de compresa, se aplica pe hemoroizi.

Sub forma de pulbere, opreste hemoragiile nazale. De asemenea, scoarta facuta pulbere si aplicata pe escare, ajuta la cicatrizare.


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!