Skip to main content

Urzica moartă

Urzica moartă

Denumire științifică: Lamium album Urzica moarta este o planta medicinala, eficienta in diferita tratamente datorita principiilor active si actiunilor binefacatoare pe care le are asupra organismului uman. De la urzica moarta sunt utilizate in principal florile. Numele de „moarta” provine de perisorii pe care-i detine, si care ustura. Urzica moarta de-a lungul timpului a capatat mai multe denumiri populare: urzica […]

Cimbrul

Denumire stiitifica: Thymus serpyllum Cimbrul este cunoscut ca planta medicinala si ca mirodenie. Cimbrul de-a lungul timpului a capatat mai multe denumiri populare intre care cele mai cunoscute sunt: iarba cucului, cimbru adevarat, lamaioara, lamaita, cimbrisor. Cele mai cunoscute efecte ale acestei plante sunt: – eficient in combaterea oboselii, starilor de angoasa, – alunga deprimarea, bronsitele, guturaiul, tusea, – este […]

Cretisoara

Denumire stiitifica: Alchemilla vulgaris Cretisoara este o planta erbacee, utilizata in terapiile naturiste datorita proprietatilor ei tamaduitoare. Cretisoara este foarte apreciata ca remediu natural, datorita proprietatilor curative pe care le poseda: – antiinflamatorie, – antiseptica, – antidiareica, – antihemoragica, actionand cu succes in tratarea problemelor ginecologice (reducerea secretiilor), afectiuni digestive (reducerea aciditatii stomacale), dar si in afectiuni bucale. Cretisoara s-a bucurat de o […]

Cicoarea

Denumire stiintifica: Cichorium intybus Denumiri în limbi străine: EN cicory, LAT pancratium, ALB cikore, RUS цикорий, MAK цикорија, FR chicorée, IT cicoria, LIT cikorija, GER Chicoree, BASCA txikoria, SP achicoria, CHINEZA 菊苣, AR الهندباء, MAGHIARA cikória, MALTEZA ċikwejra, PERSANA چیچوری, JAP チコリ, GR ραδίκι, CATALANĂ xicoira, PUNJABI ਚਿਕਰੀ, TURCĂ hindiba Cicoarea reprezinta o planta medicinala considerata […]

Coacazul

Denumire stiintifica: Ribes grosularia Coacazul este un arbust fructifer utilizat ca remediu natural in tratarea numeroaselor afectiuni. Fructele si frunzele de coacaz sunt foarte apreciate pentru proprietatile lor terapeutice, si pentru continutul de vitamina C si saruri de potasiu. Consumate primavara (aproximativ 1 kg pe zi, timp de 3-6 zile), coacazele au un efect binefacator asupra organismului, eliminand toxinele si […]

Chimen

Denumire stiintifica: Carum carvi In terapeutica naturista se foloseste fructul acestei plante. Chimenul este apreciat deoarece: – regleaza functiile stomacului, – este antiinflamator intestinal, – stimuleaza secretiile gastrice, – calmeaza starile de flatulenta, – creste diureza, – fluidifica secretiile bronhice,  – este un bun diuretic, antispastic, stimulent. In medicina populara, chimenul era considerat un remediu natural, deoarece stimuleaza […]

Ciubotica Cucului

Denumirea stiintifica: Primula veris Ciubotica cucului este o planta foarte des utilizata in terapiile naturiste, datorita actiunii asupra organismului uman: este un excelent cicatrizant, regleaza, curata sistemul venos, este un bun expectorant, fluidificand secretiile bronhice. Dintre partile componente in prepararea produsele naturiste se folosesc florile si radacinile de ciubotica cucului. In medicina populara ceaiul din flori de […]

Cerentel

Denumire stiintifica: Geum urbanum Cerentelul este o planta medicinala apreciata ca remediu natural in principal asupra afectiunilor stomacului si intestinelor. Proprietatile terapeutice ale cerentelului se datoreaza actiunii acestuia de: calmant, cicatrizant, dezinfectant, bactericid, astringent, ajuta la coagularea mai rapida a sangelui si alina durerea. Cerentelul este recomandat pentru tratarea si vindecarea: enteritelor, dispepsiilor gastrice, afectiunilor bucale, gastrice, […]

Ciresul

Denumire stiintifica: Prunus Avium Denumiri populare: malin, ciures, cires pasaresc, mocru, ceras paduret etc. Ciresul este un pom fructifer, ce prezinta o deosebita importanta in terapeutica naturista. In remediile naturale se folosesc coditele cireselor, si fructele coapte. Ciresele sunt recomandate a fi consumate cu succes de catre cei care doresc sa scape de greutatea corporala, in acelasi timp ciresele ajuta la […]

Ceapa

Denumire stiintifica: Allium cepa Denumiri populare: arpagic, ceaclama, hocegi, orceag, parpagica, tepoi. Utilizari: bulbul de ceapa, pisat si copt constituia un remediu excelent contra loviturilor, tratarea arsurilor (sub forma de comprese se aplica ceapa amestecata cu smantana), impotriva caderii parului (bai cu zeama de ceapa). Ceapa era utilizata si in tratamentul tusei, guturaiului (sirop de ceapa), […]