Skip to main content

Catina

Denumire stiintifica: Hippophae rhamnoides Catina este un arbust ale carui fructe, de culoare portocalie au fost utilizate din vremuri stravechi atat la prepararea de marmelade, sucuri, cat si ca adaos de vitamine (vitamina C si D), prevenind astfel aparitia racelii. Ceaiul de catina este considerat un remediu excelent in tratamentul: bolilor de ficat, avitaminozei, pojarului dar […]

Crinul Alb

Denumire stiintifica: Lilium candidum Cunoscut mai mult ca planta decorativa, are si intrebuintari terapeutice. Parti utilizate: bulbul si petalele, dar si radacinile, fiecare cu proprietati terapeutice distincte: petalele (efect cicatrizant, bactericid, calmant, expectorant), bulbul (calmant pentru afectiuni respiratorii si pentru sistemul nervos) radacinile (uleiul din radacini maruntite de crin alb in amestec cu ulei de consum […]

Barba popii

Denumire stiintifica: Filipendula ulmaria Denumiri populare: barba caprei, pepenica Raspandire: zone umede ca malurile raurilor mici sau zone mlastinoase. Remediu natural pentru: – reumatismului, gripei, gutei (infuzie cu flori de barba popii), – ajuta in curatarea sangelui si in dificultati de functionarea a articulatiilor. Pentru vindecarea acestora se recomanda a se utiliza ceai preparat din barba popii (a se bea in jur […]

Bradul

Denumirea stiintifica: Abies Alba Partile care se utilizeaza: mugurii, rasina si cetina. Proprietati terapeutice: cicatrizant, vitaminizant, calmant al inflamatiilor si durerilor, expectorant, dar si o importanta calitate de antibiotic. Trateaza: Bradul este un remediu natural utilizat in tratamentul urmatoarelor afectiuni: – bronsite (deoarece stimuleaza secretiile), – boli de plamani, – infectii urinare, afectiuni renale (bai cu ramuri sau muguri de brad), […]

Anasonul

Denumire științifică: Pimpinella anisum Denumiri populare: bădean Denumiri în limbi străine: EN anise, FR anis, GER anis, IT anice, SP anís, PT anis, MAK анасон, RUS анис, AR يانسون, CHN 八角, JP アニス, LAT anethi, LIT anyžius, BG анасон, MAG ánizs, PUNJABI anise, SRB аниса, VIETNM cây hồi, HINDI मोटी सौंफ़, GR γλυκάνισο Descriere: Anasonul […]

Aloe Vera

Aloe Vera

Aloe Vera este o planta cunoscuta mai mult pentru intrebuintarile ei in cosmetica si ingrijirea pielii (in special crema cu suc provenit din frunzele de aloe), pentru rolul ei hidratant. Pe langa acestea, aloe vera poate fi utilizata ca remediu natural in tratamentul: – hemoroizilor (utilizare doar externa – unguent),  – constipatiei, diabetului, reumatismului, – afectiunilor renale, dermatologice (praf […]

Ardeiul iute

Denumire stiintifica: Capiscum annum Denumiri populare: ardei rosu, paprica, piparus etc. Descriere: Ardeiul iute este o planta erbacee, anuala, atat cu gust dulce, cat si iute. Proprietatile terapeutice ale ardeiului au dus la extinderea zonei de cultivare. Fructul este partea componenta utilizata in medicina naturista. De asemenea ardeiul iute provoaca si iritatii. In acest caz […]

Albastrele

Denumire stiintifica: Centaurea cyanus Descriere: planta medicinala ce se gaseste atat pe marginea drumurilor, cat si in culturile de grau si secara. Florile de albastrele sunt folosite ca remediu natural datorita proprietatii lor de: antidiareic, diuretic, calmant si continut de saruri de potasiu, magneziu, centaurina, substante amare etc. In medicina populara, albastrelele erau utilizate la tratarea durerilor de ochi, raceala (ceai de […]

Anghinarea

Denumire stiintifica: Cynara scolymus Denumiri populare: angina, anghina Anghinarea este o planta de cultura, cu flori rosii violacee. Consumata proaspata, anghinarea contribuie la vindecarea: – diareei cronice, avand actiuni benefice asupra ficatului, veziculei biliare, – in afectiuni cardio-vasculare, ale ficatului, rinichilor, bilei, – eczemelor, diabetului, migrenelor, gutei, Partile componente ale acestei plante, utilizate in medicina naturista sunt: radacinile de anghinare, frunzele de […]

Colții babei

Denumire stiintifica: Tribulus terrestris Familia: Zygophyllaceae. Denumiri populare: colții-babei, datorită fructului său cu spini. Etimologie: Numele plantei vine de la grecescul tribolos care desemnează un fruct spinos cu trei ramificații. Cândva această plantă se numea Cruce de Malta, deoarece fructul ei este în formă de cruce. Cunoscută sub numele de Gokharu și Goshurah în India, Bai Ji Li în China, D Raspandire: Crește cu precădere în […]