Profesorul universitar doctor Constantin Milică de la Universitatea de Științe Agricole din Iași ne spune că țelina este un dușman de temut al stresului, un revitalizant eficient pentru întregul corp și un aliment care întărește și stimulează sistemul nervos și memoria. Aceste beneficii se datorează faptului că rădăcina de țelină conține cantități însemnate de vitamine […]
Dulceața de pătrunjel este indicată în cazul durerilor de ficat, rinichi, pentru imunitate, inimă
Ingrediente 1kg de rădăcini de pătrunjel, 1kg de zahăr, 750 ml de apă şi 5 lămâi. Preparare Taie rădăcinile de pătrunjel în formă de rondele mici, pune-le să fiarbă în apă timp de 30 de minute, la foc mic, împreună cu zahărul. Taie lămâile mărunt, cu coajă cu tot, (dacă nu aveți lamai bio, spalati-le […]
Țelină
Țelina (Apium graveolens), este o plantă din familia Apiaceae. Poate atinge o înălțime de până la 1 m. Frunzele sale sunt mari, penat-lobate. Florile sunt mici, de obicei având culoarea albă. Fructul său este achenă. Poate rezista până la temperaturi aproape de 0 grade Celsius. Perioada de înflorire este la începutul toamnei. Este o plantă hidrofilă. Denumiri […]
Leurda
Denumire latina: Allium ursinum Denumiri populare: Ceapa chiorii, Pur, Usturoi salbatic Denumiri în limbi straine: Engleză (wild garlic), Franceză (ramsons), Germană (Bärlauch), Maghiară (medvehagyma), Rusă (Черемша) Este o plantă erbacee, perenă. Este adesea folosită în alimentație, având un gust similar cu cel al usturoiului. Leurda poate atinge înălțimea de 30 – 50 cm. Are 2 […]
Scăpaţi de STAFILOCOCUL AURIU cu suc de MĂRAR – are o puternică acţiune antibiotică
Stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) este o bacterie care poate cauza infecţii în diferite părţi ale corpului. Statisticile arată că 2 persoane din 100 sunt purtătoare ale stafilocococului, însă nu întotdeauna se îmbolnăvesc, mai ales dacă au un sistem imunitar puternic. Cum se transmite stafilococul auriu Prin contactul cutanat cu o persoană infectată, prin intermediul rănilor […]
LEUȘTEANUL – întărește inima, scade tensiunea, tonifică creierul
Leușteanul este una din cele mai aromate plante, cu puteri vindecătoare cunoscute încă din antichitate. Romanii îl cultivau atât ca aliment, cât și pentru leacuri medicinale. Românii obișnuiau să numească leușteanul “o plantă pentru tot felul de slăbiciuni”. În ce afecțiuni este recomandat leușteanul Leușteanul are proprietăți diuretice, digestive, hipotensive, antitusive, calmante, tonicardiace, stimulente a […]
Pătrunjelul de rădăcină
Denumire stiintifica: Petroselinum crispum convar.radicosum Familia Apiaceae Este originar din zona Marii Mediterane. Columella aminteste in scrierile sale despre o varietate de patrunjel cu frunze intregi si una cu frunze crete, iar Palladius arata ca, imediat dupa recoltare, semintele incoltesc greu. Patrunjelul de radacina este cunoscut din secolul al XVI-lea si se pare ca a fost […]
Schinduf
Denumire științifică: Trigonella foenum-graecum Denumiri populare: fân grecesc, sfindoc sau regional molotru Denumiri în limbi străine: Engleză (fenugreek) Familia: Fabaceae Este înrudit cu molotrul albastru (Trigonella melilotus-coerulea). Descriere Este o plantă erbacee din familia leguminoaselor. Tulpina este de 40–70 cm înălțime, cilindrică, fistuloasă. Frunzele ovale sunt asemănătoare trifoiului, au aprox. 2 cm lungime și sunt grupate câte trei pe pețiol. Schinduful înflorește […]
Nume alternative românești de plante
A Abelmoschus esculentus (syn. Hibiscus esculentus) – bamă, bamie, ocra, bambă, bamie, bamne, bamnă Abies alba – brad, porob Abies nordmanniana – brad de Caucaz Abutilon theophrasti – teișor, pristolnic, crucea-pâinii, floarea-crucii Acanthus longifolius – talpa-ursului, matrună, pălămidă, brânca-ursului; Acer platanoides – arțar, velniș, harțar(iu), ațar, arceriu, arceriu, platan Acer tataricum – arțar tătărăsc, gladiș, glădici, verigar […]
Pătrunjelul creţ (Hasmaţuchi)
Denumiri populare: Hasmaţuchi, asmăţui, asmaţuchi, pătrunjel franţuzesc sau pătrunjel creţ Este o planta originara din Europa de sud, din zona Caucazului. Numele speciei “cerefolium” se traduce ca “frunze precum ceara” si vine de la culoarea verde-stralucitoare a frunzelor pe care planta le dezvolta. Este o plantă cu frunze deosebit de aromate, folosite drept condiment în […]