Nume in latina: Iris germanica

Familie: Iridaceae

Denumire populara: Crin-vanat, Floare-vanata, Lilie, Lilie-vanata, Stanjenel, Stanjenita

Descriere: Este o planta erbacee, perena, cu un rizom gros si carnos, cu miros de iarba, din care primeste o tulpina cilindrica, terminata cu multe flori. Frunzele sunt lunguiete, putin ascutite, in forma de sabie dispuse cate 4-6 in buchete. Florile sunt mari, de culoare violet inchis, slab mirositoare. Floarea este formata din 3 petale externe indoite in jos, acoperite pe partea superioara cu o periuta de peri galbeni. Celelalte trei petale sunt indreptate in sus. Are 3 stamine si un ovar asezat sub petale. Fructul este o capsula.Infloreste in lunile mai-iunie.

Raspandire: Se cultiva mult prin gradini, ca o planta decorativa. Alaturi de el se mai intalneste si stanjenelul cu flori albe, brazdate cu vinisoare albastrui (Iris florentina), si cu flori violet-deschis (Iris pallida).

Produs vegetal:: Rizomii cu o lungime de 5-10cm. Sunt turtiti, de culoare brun-deschis la exterior si albiciosi la interior. Pe partea inferioara se observa cicatrice rotunde, de culoare inchisa ramase de la radacinile taiate. Pe partea superioara se afla ingrosari neregulate, insotite de siruri de puncte transversale care sunt urmele frunzelor. Mirosul este aromat, gustul dulce-mucilaginos.

Recoltare: Rizomii se recolteaza de la cele trei specii in anul 2-3 de vegetatie, incepand din luna iulie pana toamna tarziu (octombrie). Se scot rizomii, se scutura, se spala de pamant, dupa care se curata de radacini. Rizomii mici si varful vegetativ se ingroapa, in vederea asigurarii inmultirii plantei. Rizomii prea grosi (5-10 cm) se despica. Uneori este necesar ca rizomii sa fie cojiti. Curatarea de coaja se face inainte de uscare. Pe masura ce se curata, se pun intr-un vas cu apa, pentru a evita brunificarea lor in contact cu aerul. Apoi se scot din apa si se pun la uscat. Rizomii decorticati trebuie sa aiba culoarea alb-galbuie. Este bine ca uscarea sa se faca la soare. Aceasta face ca in rizom sa se petreaca anumite transformari chimice. Mirosul neplacut al rizomilor proaspeti dispare, fiind inlocuit cu un parfum placut de micsunele. Acest miros se concentreaza daca produsul este pastrat cel putin 2 ani, dupa uscare. Uscarea se face si pe cale artificiala (30-40 grade C). O temperatura mai ridicata face sa dispara mirosul placut de micsunele.

Mod de utilizare: Se utilizeaza sub forma de decoct, ca expectorant si diuretic.


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!