Floare din familia Apocynaceae, nativă și endemică în Madagascar, dar cultivat în altă parte ca plantă ornamentală și medicinală. Este o sursă pentru medicamentele vincristină și vinblastină, utilizate pentru tratarea cancerului.

Denumiri in limbi straine: EN bright eyes, Cape periwinkle, graveyard plant, Madagascar periwinkle, old maid, pink periwinkle, rose periwinkle

Catharanthus roseus este un arbust veșnic verde care crește în înălțime până la 1 m (39 in). Frunzele sunt ovale până la alungite, 2,5-9 cm (1,0-3,5 in) în lungime și 1-3,5 cm (0,4-1,4 in) în lățime, de un verde lucios, fără păr, cu nervura mijlocie palidă și pețiolul scurt de doar 1-1,8 cm (0,4 –0,7 in); sunt dispuse în perechi opuse. Florile sunt de culoare albă până la roz închis, cu un centru roșu mai închis, cu un tub bazal lung de 2,5–3 cm (1,0-1,2 in) lungime și o corolă de 2–5 cm (0,8–2,0 in) diametru cu cinci lobi asemănători petalelor. Fructul este o pereche de foliculi cu lungimea de 2-4 cm (0,8-1,6 in) și lățimea de 3 mm (0,1 in).

Cultivare

Ca plantă ornamentală, este apreciată pentru rezistența sa în condiții uscate și deficitare din punct de vedere nutrițional, populară în grădinile subtropicale unde temperaturile nu scad niciodată sub 5-7 °C (41-45 °F) și ca plantă de așezare în sezonul cald în temperate grădini. Este remarcat pentru perioada sa lungă de înflorire, pe tot parcursul anului în condiții tropicale și de la primăvară până la sfârșitul toamnei, în climă caldă temperată. Sunt de preferat soarele plin și solul bine drenat.

Au fost selectate numeroase soiuri, pentru variația culorii florilor (alb, mov, piersic, stacojiu și roșu-portocaliu), precum și pentru toleranța condițiilor de creștere mai reci în regiunile temperate. Soiurile notabile includ „Albus” (flori albe), „Grape Cooler” (roz-roz; tolerant la rece), grupul Ocellatus (diverse culori) și „Peppermint Cooler” (alb cu un centru roșu; tolerant la rece).

Utilizări tradiţionale
A fost cultivată de mult timp ca plantă medicinală, încă din 2600 î.e.n. în Mesopotamia. În Ayurveda (medicina tradițională indiană) extractele rădăcinilor și lăstarilor, deși otrăvitoare, sunt utilizate împotriva mai multor boli. În medicina tradițională chineză, extracte din aceasta au fost utilizate împotriva numeroaselor boli, inclusiv diabetul, malaria și limfomul Hodgkin. În anii 1950, alcaloizii vinca, inclusiv vinblastina și vincristina, au fost izolați din Catharanthus roseus până la depistarea medicamentelor antidiabetice. Această descoperire întâmplătoare a dus la cercetări sporite asupra efectelor chimioterapice ale vinblastinei și vincristinei. Conflictul între utilizarea indigenă istorică și brevetele recente asupra medicamentelor derivate din C.roseus de către companiile farmaceutice occidentale, fără compensare, au dus la acuzații de biopiraterie.

Utilizări medicinale
Vinblastina și vincristina, medicamente pentru chimioterapie utilizate pentru tratarea mai multor tipuri de cancer, se găsesc în plantă și sunt biosintetizate din cuplarea alcaloizilor catharantină și vindolină. Cel mai nou agent chimioterapeutic semi-sintetic vinorelbina, utilizat în tratamentul cancerului pulmonar cu celule mici, poate fi preparat fie din vindolină și catharantină, fie din alcaloidul vinca leurosină, în ambele cazuri prin anhidrovinblastină. Vincolina stimulatoare de insulină a fost izolată din plantă.

Planta este căutată mult pentru tratamentul leucemiei acute, boala Hodgkin, limfosarcom, carcinom de sân şi carcinom embrionar de testicule, deşi preţul de livrare este încă foarte ridicat.

C. roseus poate fi extrem de toxic dacă este consumat oral de oameni și este citat (sub sinonimul său Vinca rosea) în Louisiana State Act 159.


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!