Nume in latina: Sambucus nigra

Familie: CAPRIFOLIACEAE

Denumire populara: coramnic, soc negru, iboz, holer, scorpat, sog, hoz

Denumiri in alte limbi: Engleza elderberry, Italiana – sambuco, Germana – Holunder, Maghiara – bodza, Rusa ягода бузины, Bulgara Бъз, Francezasureau

Descriere: Este un arbore inalt de 1-8 m, ramificat, cu maduva alba si scoarta cenusie. Frunzele sunt glabre, penate, cu 3-7 foliole ovale sau laceolate, ascutie si serat dintate. Florile sunt mici, albe sau verzui-galbenii, cu 5 sepale, 5 petale, 5 stamine, dispuse in corimbe ramificate, avand un miros puternic.

Fructul este o baca neagra, lucioasa, cu suc violet-purpuriu si 2-3 samburi.

Raspandire: Creste prin paduri, pe langa garduri, maracinisuri etc.

Recoltare: Florile, fructele si coaja.

În scop medicinal, de la soc se recolteazã mai ales florile şi fructele, negre, dulci- acrişoare, cu aromă de afine.

Florile se aduna in mai-iunie, atunci cand sunt complet formate. Se taie inflorescenta intreaga, se usuca la umbra sau la soare, acoperite cu hartie, apoi florile se scutura si se cern prin sita. Se pastreaza in lazi captusite cu hartie si ferite de umezeala.

Fructele se aduna coapte in septembrie-octombrie si se usuca in incaperi incalzite. Se pot usca foarte bine in cuptoare.

Scoarta se recolteaza in septembrie-octombrie.

Principii active: In fructe: un glucozid, sambunigrosida, nitrat de potasiu in cantitate mare, caroten, acid malic, citric, acid tanic, un pigment – sambucosida. In frunze: ulei esential, terpena, mucilagii, tanin, nitrat de potasiu, colina, glucozid. In scoarta: tanin, rezina, acid valerianic.

Actiune farmaceutica: Diuretic, sudorific, antireumatismal, laxativ, emolient, antiinflamator, galactogen, behic.

Indicii terapeutice: Edeme, ascita, nefrita cronica, litiaza urinara, cistita, guta, reumatism, constipatie, conjunctivita, blesfarita, orgelet, eczema, urticarie, furuncul, bronsita, astm, rujeola, scarlatina, gripa.

Utilizare:

Infuzie: 1 lingura flori la 250ml apa clocotita, se infuzeaza 3 minute. Se beau 3 cani pe zi, indulcit cu miere, dupa mese, in bronsita, rujeola, scarlatina, reumatism, guta.

Pentru uz extern, se utilizeaza sub forma de bai de ochi, inhalatii, in caz de gripa, rinita. 50g flori se fierb 3 minute intr-un litru de apa. Se infuzeaza 10 minute. Se strecoara. Sucul obtinut din 20 g de fructe, indulcit cu o lingura miere, se administreaza caldut dimineata ca laxativ. Prin continutul sau, scoarta are proprietati diuretice si laxative. Se prepara sub forma de decoct. Se fierb 2 pumni de scoarta in 1l apa, pana scade la jumatate. Se bea cantitatea ramasa de 3 ori pe zi, dimineata, la pranz si seara. Dimineata se bea pe stomacul gol. Este eficient in hipdropizie, retentia de urina, nefrita cu edeme, colica renala, reumatism, guta.

Din florile de soc se poate prepara o bãuturã rãcoritoare, destul de cunoscutã în unele pãrţi ale ţãrii, respectiv socata.

Deşi consumarea fructelor de soc poate avea efecte adverse asupra organismului, fructele nu sunt otrãvitoare. Fructele folosite ca laxativ nu trebuie administrate în cantitate mare deoarece pot sã aparã efecte adverse: greaţã, vomã, arsuri la stomac, îngreunarea respiraţiei, convulsii.


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!