Este o mică plantă perenă, cu tulpini târâtoare, frunze groase şi lucioase şi flori albastre-violacee. Este frecventă în pădurile umede de foioase şi tufişuri din regiunile de câmpie şi de deal, pe terenurile grase, fertile şi cu umezeală suficientă. Popular se mai numește și merișor.

Având frunzele permanent verzi, inclusiv în timpul iernii, saschiul se cultivă prin grădini şi în cimitire pentru acoperirea mormintelor, fiind mult apreciată ca plantă ornamentală.

În scopuri terapeutice se utilizează numai frunzele recoltate în timpul înfloririi. Conţinutul ridicat în aproximativ 40 de alcaloizi cu nucleu indolic (vincamină, izovincamină, vincină, vincamicină, vincinină) îi asigură proprietăţi hipotensive, vasodilatatoare, antisclerotice cerebral, spasmolitice, hemostatice şi cicatrizante.

În primul rând se constată efecte deosebite în reducerea tensiunii arteriale şi în reglarea tulburărilor vasculare cerebrale, asigurând oxigenarea normală a creierului şi îmbunătăţirea circulaţiei sangvine la nivel cerebral, cu efect în combaterea sclerozei cerebrale. Prin diminuarea ritmului cardiac intervine în tahicardia neuro-vegetativă şi în dilatarea arterelor cerebrale pentru stimularea contracţiilor inimii şi prevenirea aterosclerozei şi a congestiei. Efecte benefice au putut fi constatate şi migrene, ameţeli şi pierderea memoriei.

Ca administrare, se utilizează decoctul din 60 de grame frunze la un litru apă care se fierbe două minute, se infuzează acoperit 10 minute şi se beau două-patru căni pe zi, între mese. Mult indicat este vinul tonic din 100 grame frunze uscate la un litru vin alb care se macerează 10 zile, eventual cu adaos de frunze de vetrice, flori de muşeţel şi rădăcini de lemn dulce, din care se ia câte o lingură înainte de mesele principale.


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!