Profesorul universitar doctor Constantin Milică de la Universitatea de Științe Agricole din Iași ne spune că țelina este un dușman de temut al stresului, un revitalizant eficient pentru întregul corp și un aliment care întărește și stimulează sistemul nervos și memoria.

Aceste beneficii se datorează faptului că rădăcina de țelină conține cantități însemnate de vitamine din complexul B (îndeosebi B6), vitamina C și minerale – magneziu, potasiu, fier, fosfor, calciu și mangan. Toți acești nutrienți luptă împotriva stresului și a oboselii, susțin sănătatea sistemului nervos și a sistemului endocrin.

Țelina este de asemenea bogată în antioxidanți cu proprietăți anticancerigene, regăsiți și în morcov: falcarinol, falcarinodiol, panaxidiol și metil-falcarinodiol.

Hipocrate, cel mai cunoscut medic al antichității, recomanda țelina acum 2.500 de ani în tratamentul nervilor zdruncinați.

Datorită proprietăților sale tonice, stimulente și deopotrivă sedative, țelina dă rezultate bune în astenia fizică sau psihică, oboseală cronică sau surmenaj, dureri de cap, migrene, nevroze, vertij și insomnie. Țelina acoperă o cantitate mare din doza zilnică recomandată de vitamina K, importantă pentru mineralizarea oaselor și reducerea daunelor neuronale la pacienții cu Alzheimer. 

Consumul de rădăcină de țelină este benefic oaselor și datorită conținutului de cupru și fosfor. Mai sunt cunoscute utilizările ei în reumatism și gută, obezitate, afecțiunile aparatului respirator, afecțiuni pulmonare, transpirație excesivă, colesterol și tensiune arterială mare.

Cum trebuie consumată țelina

Pentru efecte maxime, rădăcina de țelină trebuie consumată crudă.

Prin fierbere, cantitățile de vitamina C, calciu și potasiu se reduc la aproape jumătate.

Țelina crudă se rade pe răzătoare, se freacă bine cu sare și se stropește la final cu zeamă de lămâie și puțin ulei. Se poate combina de asemenea cu sfeclă roșie, măr și nuci.

Țelina crudă se poate consuma și sub formă de suc, obținut prin storcător. Se asociază cu suc de măr, în proporție de 3:1

Surse articol:

1. http://ziarullumina.ro/sucul-din-telina-cel-mai-bun-detoxifiant-al-organismului-47981.html
2. http://www.nutrition-and-you.com/celeriac.html
3. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/03/23/super-healthy-foods.aspx


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!