Denumire stiintifica: Tussilago farfara

Denumiri populare: brusturel, cenușoară, limba vecinei, gușa găinii

Descriere

Podbalul este o plantă medicinală din familia Asteraceae. Este apreciată încă din antichitate pentru calitatea de a „alunga tusea”. Frunzele de podbal au proprietăți emoliente, tonice, antispastice, secretolitice și antiinflamatoare, fapt pentru care sunt utilizate în fitoterapie.

Podbalul conține alcaloizi pirolizidinici, care sunt tumorigenici și hepatotoxici, putând produce cancer hepatic și alte afecțiuni ale ficatului. Din această cauză comercializarea podbalului (varietatea naturală) a fost interzisă în Germania. În Germania și Austria aceasta a fost înlocuită cu o varietate clonală care nu conține concentrații detectabile de alcaloizi pirolizidinici.

Este o plantă perenă erbacee. Este printre primele plante care înfloresc primăvara devreme, în luna martie, având culoare galbenă, cu diametrul de 2-3 cm. Are cca. 50–300 mm, tulpina este florieră lânos-păroasă, acoperită de scvame alungite, roșiatice. Tulpina crește primăvara timpuriu înainte de dezvoltarea frunzelor. Florile sunt galbene, în antodiu (antodiu sau calatidiu – inflorescență specifică plantelor). Frunzele de la baza tulpinii au limbul aproape rotund, adânc corodat. Fructele sunt achene.

Parti utile: De la podbal se recoltează în scop medicinal frunzele mari, late, care cresc direct din rizomi, după ofilirea florilor. Frunzele de podbal conțin mucilagii, tanini, substanțe amare (tusilagină), acizi grași, carotenoizi, inulină, fitosteroli, flavone, substanțe triterpeniceși săruri minerale.

Răspândire

Crește prin locurile necultivate, pe coastele erodate, râpoase, pe malul apelor, prin locuri umede.

Engleza: Coltsfoot


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!