Originar din India şi Sri Lanka, cardamonul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, preţul lui fiind depăşit doar de şofran şi vanilie. 

Acest condiment este aur pentru sănătate: Ce beneficii are cardamonul

Îşi datorează aroma deosebită, dul­ceag-pi­cantă, unui ulei eteric, compus din peste 120 de sub­stanţe. Cardamomul este foarte folosit în medi­cina ayurve­dică, fiind eficient în tratarea ulcerelor bu­cale, a problemelor digestive, chiar şi a depresiei. Merită să aruncaţi un praf de cardamom în oala cu bucate, nu doar pentru aroma sa, dar şi pentru a vă păstra sănătatea. 

In Orientul Mijlociu, praful de cardamom verde este utilizat ca si condiment pentru mancarurile dulci, dar si ca aroma traditionala in ceai si cafea.

De la cardamom se utilizeaza semintele care se recolteaza si se pastreaza in fructul nedesfacut, altfel isi pierd aroma foarte repede. In pastaile inchise, aroma poate rezista un an. Gustul cardamomului verde este mai fin decat cel al cardamomului negru

La arabi, cafeaua aromata cu cardamom este foarte apreciata. In acest scop ori se adauga cateva pastai in cafeaua fierbinte ori cateva seminte la macinarea cafelei. Cardamomul este deseori folosit pentru mancarurile orientale cu orez si carne.  Popularitatea sa este mai mare in tarile scandinave unde este folosit pentru prepararea carnatilor, prajiturilor si produselor de patiserie.

Cardamomul este considerat al treilea cel mai scump condiment din lume (dupa sofran si vanilie), iar pretul ridicat reflecta reputatia parfumului condimentului. Cea mai mare parte a cardamomului este utilizata la prepararea cafelei. Cafeaua cu aroma de cardamom, simbolul ospitalitatii arabe, poate fi preparata prin adaugarea cardamomului proaspat macinat in continutul cafelei pudra.

Cardamom and Fennel Seeds Dried as condiments

Cardamomul verde este frecvent utilizat in Asia de Sud pentru tratamentul infectiilor gingivale, pentru a preveni si trata problemele legate de gat, congestie si tuberculoza pulmonara, inflamarea pleoapelor  si, totodata, tulburari digestive. Mai are rol impotriva pietrelor la rinichi si a celor biliare si poate fi folosit precum antidot atat pentru veninul sarpelui cat si al scorpionului. Se cultiva in China, Laos si Vietnam si este utilizat in medicina traditionala chineza pentru tratarea durerilor de stomac, a dizenteriei, a constipatiei si a altor probleme digestive.

Semințele de cardamom nu sunt utilizate in orice fel de mâncăruri, ci se piseaza si se adauga in aluaturi, in mancarurile cu peste sau cartofi. Dă gust picant cărnii prăjite și este foarte eficient împotriva răcelii.

Utilizări terapeutice ale cardamomului

Digestie – Ca şi ghimbirul, din a cărui familie face parte, cardamomul combate multe pro­­bleme di­gestive. Folosiţi-l pen­tru a combate greaţa, acidi­ta­tea, ba­lonarea, arsurile de sto­mac, lip­sa apetitului sau consti­paţia. Se administrează 3 căni de ceai pe zi.

Detoxifiere – Consumat re­gulat, cardamomul ajută corpul să elimine toxinele prin rinichi.

Diuretic – Motivul pentru care cardamomul este un detoxifiant atât de bun este acţiunea sa diuretică. Curăţă tractul urinar, vezica, rinichii, eliminând toxi­nele, apa în exces şi combătând infecţiile.

Depresie – Calităţile de antidepresiv ale carda­momului nu au fost încă studiate, dar medicina ayur­ve­dică foloseşte ceaiul de cardamom pentru combaterea depresiilor. Se administrează 3 căni de ceai pe zi.

Halenă – Pentru că are o ac­ţiune antibiotică îm­potriva bacteriilor dăunătoare, îndepărtează mirosul gurii (inclusiv pe cel de usturoi) cât ai bate din palme. Se mestecă încet 3-5 capsule de cardamom. Sau se pune un vârf de cuţit de cardamom măcinat în cafea, aşa cum se obişnuieşte în ţările arabe.

Intoxicaţii – Se recomandă consumul zilnic, pe stomacul gol, a 10 seminţe întregi de cardamom.

Răceală – Cardamomul este foarte eficient şi în tratarea răcelilor, a tusei şi a bronşitei, mai ales când acestea sunt însoţite de frisoane. Se iau 4 g de car­da­mom, 2 g ghimbir şi 2 g boia iute (toate măcinate fin), se amestecă cu 4 linguriţe de miere şi se consumă toată cantitatea în cursul unei zile, împărţită în 3 porţii, cu 15 minute înainte de masă.

Cancer – Studii efectuate pe animale la Institutul Cancerului din India arată că acest condiment inhibă creşterea şi chiar distruge celulele canceroase.

Hipertensiune – Administrarea de 3 g de cardamom pe zi, timp de 12 săptămâni, poate reduce sem­nificativ tensiunea arterială.

Previne formarea cheagurilor de sânge – Cardamomul împiedică agregarea plachetară, prevenind astfel formarea periculoaselor cheaguri de sânge şi a blocajelor arteriale.

Antioxidant – Multe dintre vitaminele, fitonu­trienţii şi uleiurile esenţiale din cardamom acţionează ca antioxidanţi, elimi­nând radicalii liberi şi întârziind îmbătrânirea celulară.

Antibacterian – Uleiul esenţial din seminţele de cardamom inhibă dezvoltarea virusurilor, bacteriilor şi a ciupercilor.

Antiinflamator – La fel ca ghimbirul şi curcu­ma, rudele sale, cardamomul are proprietăţi antiinflamatorii prin care reduce durerea şi umflăturile, în special la nivelul mucoaselor gurii şi ale gâtului.

Sughiţ – Cardamomul este un anti-spasmodic care vă ajută să scăpaţi repede de sughiţ. Mestecaţi 2-3 seminţe de cardamom.

Afrodisiac – Medicina populară indiană foloseş­te cardamomul ca un puternic afrodisiac, care ajută în disfuncţiile erectile.

Doza uzuală de cardamom este de 1,5 g pe zi.

Ceaiul de cardamom

se prepară astfel: o lin­guriţă de seminţe de cardamom proaspăt zdrobit se infuzează într-o cană de apă clocotită timp de 10-15 minute.


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!