Nume in latina: Taraxacum officinale

Familie: Compositae

Denumire populara: Papalunga, Parasita-gainilor

Denumiri în limbi străine: EN dandelion, PT dente-de-leão, SP diente de león, FR pissenlit, RUS одуванчик, ALB luleradhiqe, CHINEZĂ 蒲公英, GER Löwenzahn, IT dente di leone, GR πικραλίδα, MAGH pitypang, BG глухарче, SRB маслачак, TR karahindiba, PERS قاصدک, UKR кульбаба, POL mniszek lekarski, LIT kiaulpienes, LET pienene

Descriere: Este o planta mica, ierboasa, vivace. Radacina este pivotanta, putin ramificata, ajungand uneori pana la 20 cm lungime si 1-2 cm grosime.

Radacina este alba la interior si brun-deschis la exterior. Frunzele sunt laceolate, dintate, dispuse in rozeta. Din mijlocul rozetei de frunze se ridica o tulpina tubulara, care in varf poarta un capitul floral mare de 2-2,5 cm, de culoare galben-auriu. Florile sunt ligulate. Fructele sunt achene, cu rostrul (ciocul) de 3 ori mai lung decat ele, poarta un papus alb, lung, care se dezvolta in perioada fructuficatiei, dand capitulului o forma globuloasa. Intreaga planta contine un suc laptos (latex). Infloreste din luna aprilie pana in septembrie.

Raspandire: Creste pretutindeni, din regiunea de ses pana-n cea muntoasa, prin fanete, pasuni, livezi, unde se află vegetație, prin locuri necultivate și pe marginile drumurilor. Ea are anumite locuri în care creste ca de exemplu: nu crește în loc umbros ci în loc cu soare, ea crește în calea unui izvor subteran etc.

Produs vegetal:: Frunzele, care se recolteaza primavara (mai-august).

Recoltarea: Primavara au cantitatea cea mai mare de principii active:

  • tijele (se recolteaza in timpul infloririi),
  • radacinile se recolteaza primavara devreme (martie-mai) sau toamna (septembrie-noiembrie),
  • intreaga planta impreuna cu radacinile, fara flori si fara fructificatii, se recolteaza primavara inainte sau in timpul formarii bobocilor florali, in lunile aprilie-septembrie. In aceasta perioada, adica primavara inainte de inflorire, planta are cea mai mare cantitate de latex.

Radacinile recoltate se curata de pamant si se despica in lungime. Uscarea se face la umbra in incaperi incalzite sau la soare, intinse in straturi subtiri.

Se pot pastra si proaspete, in pivnite, in nisip. Radacinile uscate absorb cu usurinta apa si sunt usor atacate de insecte, de aceea ele se vor conserva la loc uscat.

Cercetarile de laborator arata ca in lunile iulie-august radacinile contin cantitati ridicate de principiu amar (taraxacina), atingand maximum in luna noiembrie. In luna august, radacinile au cca 40% inulina, un alt principiu activ de baza.

Primavara, aceasta substanta se gaseste numai in proportie de 1-2%. In schimb, radacinile de primavara contin mai multa colina si latex.

Radacinile recoltate se lasa 2-3 zile la soare pentru a se vesteji si cicatriza ranile provocate in urma taierii coletului si a radacinilor subtiri. Pe cat este posibil, radacinile nu se vor scurta, deoarece, prin taiere, latexul se scurge, diminuand valoarea terapeutica a produsului.

Principii active: Principiu amar- taraxacina-, pectine, vitamina B, C, steroli. Radacinile: Alcooli triterpenici, fitosteroli, vitamine B1, C si D, inulina, tanin, rezine, colina, taraxacina, acid nicotic.

Actiune farmaceutica: Colagog, coleretic, alcanilizant, laxativ, diuretic, venotonic, astringent.

Indicii terapeutice: Gastrite hiperacide, dischinezii biliare cu tulburari intestinale, obezitate, guta, reumatism, ateroscleroza, varice, ulcer varicos.

Primavara este indicata cura de tije prospete de papadie. Se face o cura de 14 zile, cu 6 tije pe zi. Capitulul floral se indeparteaza numai dupa spalarea tijei. La inceput au un gust amar, apoi devin fragede si suculente.

Cat timp planta este inflorita, diabeticilor li se recomanda sa manance zilnic 10-15 tije florale. Cura ajuta la eliminarea calculilor biliari, stimuland functia vezicii biliare.

Mod de utilizare: 1 lingurita cu varf de radacina se pune in 250 g apa rece si se lasa la macerat 12 ore; dimineata se incalzeste pana la fierbere si se strecoara. Aceasta cantitate se bea cu inghitituri mici, rare, cu 30 de minute inainte de masa de dimineata si la 30 minute dupa masa de dimineata.

Salata: Se prepara din radacini si frunze proaspete. Perioada cea mai bună pentru a recolta păpădia este doar acum, primăvara, până către mijlocul lunii mai, dincolo de această perioadă, păpădia devine foarte amară, greu de consumat şi neindicată în alimentaţie. Cei mai inventivi în ceea ce priveşte alimentaţia pot folosi păpădia în diferite salate, în stare proaspătă, în diferite combinaţii cu alte legume pentru a atenua gustul specific amărui.

Tijele: 6 tije florale se mananca zilnic timp de 2 saptamani.


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!