Umple pajiştile şi câmpiile cu inflorescenţele sale, iar covorul verde pe care îl aşterne ne umple de energie pozitivă. În plus, dacă găseşti un exemplar cu patru foi, te poţi considera norocos, conform tradiţiei populare.

Conform legendei, doar dacă găsești întâmplător unul cu patru foi (caz rar, ce se întâlneşte la 10.000 de exemplare), vei avea noroc sau doar dacă îl primești de la cineva care l-a găsit din întâmplare, caz în care norocul e dublu.

Este vorba despre trifoi, planta meliferă despre care puţini ştim că are o importantă valoare medicinală.

Trifoiul aparţine familiei Fabaceae şi este de două tipuri: trifoi alb şi trifoi roşu.

Trifoiul alb este o plantă erbacee mică, perenă, iar tulpina sa creşte la nivelul solului. Frunzele sale sunt trifoliate, uneori cu pete albe sau o pată de culoare mai întunecată. Florile acestuia au culoarea albă sau sunt uşor roz, ori aduc spre o nuanţă mai închisă de maro. Tulpina, frunzele şi florile au proprietăţi medicinale.

Trifoiul roşu are componente bioactive: calciu, lecitină, crom, magneziu, potasiu, siliciu, vitaminele A, E, C, B2 şi B3. Acesta este considerat a fi una dintre cele mai bogate surse de izoflavon. Izoflavonul este un tip de estrogen din plante (fitoestrogen) care se găseşte mai ales în soia şi are o capacitate antioxidantă mare. Izoflavonul mai este eficient şi în tratarea unor forme de cancer, având capacitatea de a elimina unele celule canceroase.

Trifoiul, în special cel roşu, este utilizat în ameliorarea şi tratarea multor probleme de sănătate. Infuzia de trifoi roşu se obţine prin adăugarea unei linguriţe de trifoi uscat şi a uneia de mentă la 200 de mililitri de apă fiartă. Această reţetă este recomandată pentru detoxifierea sângelui, ameliorarea congestiei, durerilor la nivelul pieptului, pentru răceală şi gripă.

Beneficiile ceaiului de trifoi

Rezolvă problemele hormonale ale femeilor

Trifoiul roşu conţine o substanţă cu rol asemănător estrogenului în organism, de aceea, fitoterapeuţii consideră că ceaiul din această plantă poate fi util în rezolvarea principalelor probleme hormonale la femei, în special odată cu intrarea la menopauză: bufeuri, dereglări menstruale, etc.

Combate problemele digestive

Ceaiul de trifoi roşu este un adjuvant important în tratarea diareei, dar şi în reglarea tranzitului intestinal lent, având efect terapeutic asupra sistemului digestiv.

Întăreşte sistemul imunitar

Trifoiul roşu este o plantă bogată în vitamine şi minerale, cu rol esenţial în întărirea sistemului imunitar şi în protejarea organismului de boli şi infecţii. Este indicat în curele imunostimulatoare ţinute în sezonul rece.

Combate stresul şi depresia

Trifoiul roşu are un efect puternic în redarea echilibrului prihoemoţional. Substanţele din plantă acţionează asupra sistemului nervos central şi îndepărtează consecinţele pe care stresul şi oboseala le au în starea ta de spirit. Combate tristeţea, depresia şi îţi readuce echilibrul emoţional în viaţa ta.

Previne cancerul

Trifoiul roşu luptă eficient împotriva malignizarii celulelor şi tesuturilor. Principalele tipuri de cancer pe care le previne sunt cel endometrial şi de sân, la femei şi cel de prostată, la bărbaţi.

Alte utilizări terapeutice ale trifoiulu roşu:

 • – acnee
 • – afecţiuni ale vaselor de sânge
 • – afecţiuni ale ficatului
 • – infecţii cu Salmonela
 • – în hipocalcemii- ajută foarte mult la fixarea calciului în oase
 • – afecţiuni ale aparatului respirator
 • – tuse cronică
 • – cure de detoxifiere
 • – afecţiuni renale
 • – astm
 • – reumatism

Contraindicaţii pentru consumul de ceai de trifoi roşu

Consumul de preparate care conțin trifoi roșu este contraindicat femeilor însărcinate și celor care alăptează, persoanelor care prezintă tulburări de coagulare a sângelui sau celor care urmează tratamente cu salicilati și celor care sângerează cu ușurință.


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!