Măceșele constituie un mod natural de aprovizionare a organismului cu nutrienți valoroși pe timp de iarnă. Conțin cantități impresionante de vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K și vitamine din complexul B.

Sunt bogate în minerale, precum calciu, fier, fosfor și siliciu. În măceșe găsim de asemenea antioxidanți puternici, precum rutină și licopen. Rutina tonifică vasele de sânge și inima și împiedică degenerarea țesuturilor, iar licopenul previne cancerul.

Pectina din măceșe sprijină sănătatea intestinală.

Consumul de măceșe este asociat cel mai des cu prevenirea gripei și răcelilor. Soiurile sălbatice au cea mai mare concentrație de vitamina C, care poate fi de 30-50 de ori mai mare decât în portocale.

În timpul celui de-al doilea război mondial, ministerele sănătății distribuiau un sirop de măceșe ca supliment nutrițional, datorită conținutului bogat în vitamina C. În magazine se găseau de asemenea ceaiuri și capsule din măceșe.

Când se culeg măceșele

Măceșele se culeg toamna, când au căpătat o culoare roșie aprinsă sau portocalie intensă. După ce dă prima brumă, măceșele devin mai dulci, însă există riscul să se strice repede din cauza frigului. Se recoltează pe timp uscat.

Cum se usucă măceșele

Se întind într-un singur strat pe coli de hârtie într-o încăpere bine aerisită și ferită de lumina soarelui. Se lasă la uscat 1-2 săptămâni, până devin complet casante. Întoarceți-le cel puțin o dată pe zi. Măceșele uscate se depozitează apoi în pungi de hârtie sau borcane de sticlă.


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!