Pastă de măceșe

Pasta de măceșe obținută după indicațiile de mai jos are o valoare nutrițională remarcabilă, dat fiind că fructele nu se fierb. Nu se adaugă zahăr, nici nu se folosește altă metodă de procesare. Măceșele își păstrează vitamina C și ceilalți antioxidanții nealterați.

Luați două mâini de măceșe uscate. Tăiați fiecare măceașă în două și cu grijă scoateți semințele. Dacă fructele sunt crude, lăsați-le la uscat câteva săptămâni, până devin casante și pot fi transformate în pulbere. După ce ați scos semințele din măceșe, dați-le prin râșnița electrică de cafea. Trebuie să obțineți o pulbere fină.

Puneți pudra de măceșe într-un bol. Adăugați puțin cidru de mere sau suc de mere, cât să obțineți o consistență similară dulceții. Lăsați pasta să stea 5 minute, iar apoi mai adăugați lichid dacă mai este nevoie.

Puteți adăuga și alte ingrediente în pastă, precum pudră de scorțișoară sau de cuișoare, pudră de cătină, de ghimbir sau turmeric.

Transferați pasta obținută într-un borcan de sticlă și păstrați-l în frigider. Rezistă până la 2 săptămâni fără probleme. O puteți la fel de bine congela.

Serviți pasta de măceșe pe pâine, pe biscuiți, sau ca atare, câteva lingurițe pe zi. Este un mod delicios de a vă întări imunitatea în sezonul rece și de a vă proteja de răceli și viroze. Puteți da acest preparat inclusiv copiilor (peste 2 ani).

În cazul în care pasta de măceșe este acră și vreți să fie mai dulce, adăugați miere de albine.

Măceșe în miere

Pentru această rețetă puteți folosi măceșe în trei variante: proaspete, uscate sau făcute pulbere.

Dacă aveți măceșe proaspete, trebuie să le curățați înainte de a le pune în miere. Întrucât trebuie să luați măceașă cu măceașă la curățat, alegeți o zi în care aveți timp. Înarmați-vă cu răbdare și începeți treaba. Orice lucru bun necesită un pic de efort. Așa că osteneala aceasta va va răsplăti la iarnă, dându-o rezistență mai mare la răceli și viroze.

Tăiați fiecare măceașă în două și scoateți interiorul cu semințe. După ce ați terminat toate fructele, puneți-le într-un castron cu apă și spălați-le bine. Trebuie înlăturați complet acei perișori din interior care pot cauza alergii.

Măceșele curățate și spălate se întind pe pat pe coli de hârtie și se lasă la zvântat până dispare toată apa de pe ele. Dacă sunt umede, vor strica rețeta.

Puneți măceșele uscate într-un borcan de sticlă. Umpleți borcanul pe trei sferturi cu fructe. Completați până sus cu miere de albine.

Proporția dintre măceșe și miere poate să fie de 2:1 sau de 1:1. Puneți capacul, strângeți-l cât de puteți de bine și poziționați borcanul într-un loc din casă (nu în frigider).

După 5 zile, mutați-l în frigider. Mai lăsați măceșele la macerat încă 10 zile. O dată pe zi – dacă vă aduceți aminte – răsturnați borcanul în sus și în jos, pentru a ajuta la macerarea fructelor. După ce au trecut cel puțin 2 săptămâni de când ați pus măceșele în miere, puteți începe cura de imunitate.

Luați câte 1-2 lingurițe de amestec pe zi, în cursul dimineții. Preparatul poate fi consumat ca atare, sau se poate pune în ceai cald (nu fierbinte, pentru a nu afecta conținutul nutrițional al mierii și al măceșelor).

Sirop de măceșe

Este un remediu cu efecte deosebite în bolile infecțioase și contagioase, în viroze și diaree. Poate fi folosit și în scop alimentar, la îndulcirea salatelor sau ca topping pentru înghețate, clătite, prăjituri etc.

250 g de măceșe uscate se pun într-o cratiță cu 1,5 litri de apă clocotită și se lasă la infuzat sub capac vreme de 12 ore. Infuzia obținută se strecoară și se pune din nou în oală. Se adaugă 500 g de zahăr (sau sirop de pere) și se pune pe foc. Se fierbe până când scade și atinge consistența caracteristică unui sirop. 

Se păstrează în sticle, la frigider.

Doza recomandată este de 3 linguri de sirop de zi.

Poate fi servit cu apă minerală sau cu șampanie – pentru a obține un aperitiv vitaminizant, benefic pentru convalescenți, mai ales în timpul iernii.

O altă rețetă de sirop, obținut din frunze de măceș, este recomandat persoanelor anemice și copiilor slabi, fără poftă de mâncare.

Se pun 250 g de frunze la infuzat în 1,5 litri de apă clocotită timp de 12 ore. Se strecoară și se adaugă 500 g de zahăr. Se fierbe până la consistența unui sirop și se păstrează în sticle la frigider.


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!