Chimenul negru, denumită și negrușca sau negrilica, este o sămânță mică dar cu proprietăți remarcabile de vindecare. Semințele de Nigella sativa au fost folosite din cele mai vechi timpuri ca remediu activ, atât în medicina ayurvedică, în cea chinezească, cât și în medicina Egiptului și Greciei antice.

Primele scrieri care atestă cultivarea și utilizarea semințelor de chimen negru încă din timpul Vechiului Testament – Cartea lui Isaia, unde chimenul negru era denumit ,,semințele negre” și în cadrul învățăturilor profetului islamic Mohammed, semințele negre sunt prezentate ca remediu pentru orice boală. În culturile arabe chimenul era supranumit sămânța binecuvântării.

Cercetările efectuate în prezent confirmă din plin proprietățile curative de excepție ale semințelor de Nigella. Recent au fost efectuate peste 458 de studii de specialitate începute încă din anul 1964.

Rezultatele acestor studii au demonstrat că semințele de chimen negru pot remedia și ajuta în peste 40 de boli și peste 20 de acțiuni farmacologice.

 • Diabetul de tip 2:

Două grame de chimen negru pe zi au avut ca rezultat reducerea glicemiei pe stomacul gol, micșorarea rezistenței la insulină, sporirea funcției celulelor beta, precum și reducerea hemoglobinei glicozilate la subiecții umani.

 • Previne deteriorarea rinichilor asociată diabetului:

Extractul de timochinonă din chimenul negru a avut efecte protectoare asupra nefropatiei diabetice experimentale.

 • Previne patologiile diabetice:

Extractul de timochinonă apos și alcoolic de Nigella Sativa în doze mici are un efect de scădere a zahărului și ameliorare asupra regenerării insulelor pancreatice, fiind folosit cu succes în controlul diabetului zaharat.

 • Infectia cu Helicobacter Pylori:

Negrilica are o acțiune puternică asupra H. Pylori, comparabila cu terapia tripla de eradicare a virusului.

 • MRSA (Stafilococ auriu multiplu rezistent):

Negrilica are acțiune antibacteriană împotriva Stafilococcus aureus, rezistent la meticilină.

 • Epilepsie:

Chimenul negru este tradițional cunoscut ca având proprietăți anticonvulsive. Un studiu efectuat în 2007 asupra copiilor epileptici, care nu au reacționat la tratamentul medicamentos convențional, a arătat că un extract apos a redus semnificativ acțiunea epileptică.

Pacienții cu ușoară hipertensiune, ce au luat 100 până la 200 de mg de extract de negrușcă, de două ori pe zi, timp de 2 luni, au avut un efect de micșorare a presiunii sanguine.

 • Astm:

Un studiu științific a demonstrat că extractele de chimen negru cu apă fierbinte au un efect antiastmatic relativ puternic asupra căilor respiratorii afectate de astm.

 • Tonsilofaringita acuta – caracterizată prin inflamarea amigdalelor sau faringelui (dureri în gat),

Tratamentul cu semințe de chimen a avut efect benefic asupra durerilor de gât, reducând nevoia de analgezice împotriva durerii.

 • Afecțiuni datorate armelor chimice:

Un studiu aleatoriu și controlat prin placebo asupra pacienților afectați de arme chimice a arătat că extractele de chimen negru realizate cu apă fierbinte au redus simptomele respiratorii, șuierăturile de piept, și valorile de test ale funcției pulmonare, precum și nevoia de tratament medicamentos.

 • Dependența de opiacee:

Un studiu efectuat pe 35 de dependenți de opiacee a găsit că negrușca constituie o terapie eficientă pe termen lung pentru dependența de opiacee.

 • Previne dependența de morfină și toxicitatea ei:

Extractul alcoolic de chimen negru reduce preferința pentru morfină, Nigellia sativa fiind un ameliorator al intoxicării, dependenței și toleranței la morfină.

 • Previne afecțiunile cerebrale datorate intoxicării cu plumb:

Tot extractul de timochinonă de la Nigella Sativa ameliorează afecțiunile cerebrale datorate intoxicației cu plumb.

 • Previne efectele negative asupra radiației:

Uleiul de Nigella și componentul lui activ, timochinona, protejează țesutul cerebral afectat de radiații.

 • Protejează împotriva afecțiunilor datorate infarctului:

Extractul de timochinona din Nigella Sativa a avut un efect protector împotriva leziunilor asociate cu infarctul.

 • Prezintă proprietăți anti-psoriazis:

Extractul alcoolic din semințe de Nigella Sativa se poate folosi cu succes împotriva psoriazisului.

 • Previne simptomele asociate cu Parkinsonul:

Extractul de timochinonă din chimenul negru protejează neuronii de cultură împotriva toxicitătii observată la creierele pacienților cu Parkinson și demență însoțită de corpi Lewy.

Aceste beneficii sunt doar câteva dintr-un număr mult mai mare de proprietăți benefice specifice chimenului negru. Deși, noi considerăm remarcabil faptul că această sămânță mică are capacitatea de a influența în mod pozitiv atât de multe procese biologice diferite, acesta este de fapt un fenomen destul de comun în ceea ce privește tratamentele tradiționale din plante.


Cum se consumă negrilica?

Remediile cu chimen negru sunt ori sub formă de ulei de negrilică, semințele ca atare sau capsule concentrate.

 • Uleiul de negrilică

Uleiul de negrilică este folosit în mod tradiţional pentru a creşte capacitatea de apărare a organismului atât la copii, cât şi la adulţi. Prin componentele sale antioxidante, antiinflamatorii, antitusive, bronhodilatatoare şi nutritive, uleiul de negrilică este un supliment foarte util pentru sănătatea aparatului respirator şi poate fi un suport optim pentru imunitate atât la copii, cât şi la adulţi şi vârstnici.

Mai mult decât atât, numeroase studii, atât de laborator, cât și clinice, arată că uleiul de negrilică, în special datorită conținutului de timoquinonă, are un efect antitumoral remarcabil, în foarte multe linii de cancer. Nu întâmplător, o afirmație din Coran spune despre semințele acestei plante că ele conțin un leac pentru orice boală.

Timoquinona este o substanță cu totul specială, care pe lângă efectele antioxidante are și efecte de remodelare epigenetică, efecte care se fac simțite mai ales asupra celulelor tumorale, cărora le declanșează apoptoza (moartea programată), prin restabilirea funcționalității lanțurilor de semnalizare implicate în acest proces.

Uzual, dozele așa-zis de întreținere sunt de circa 3 ml ulei pe zi.


Click aici pentru a putea descărca Raportul special pentru dvs:

12 PLANTE MEDICINALE ESENȚIALE pe care Trebuie Să le Cultiv

în Grădina Mea pentru a Preveni / Vindeca peste 80% din Boli!